Kolesterol
Det finnes to forskjellige slags kolesterol. Det ''gode'' kolesterol forebygger åreforkalking og hjertesykdom, det ''dårlige'' bidrar til åreforkalking. Det ''dårlige'' heter LDL-kolesterol og det ''gode'' HDL-kolestrol.
Kolesterol er en viktig og uunnværlig bestanddel i cellemembranen. Det er også et fettstoff, og kan derfor ikke være fritt i blodbanen, fordi fett og vann ikke blander seg.
Det finnes forskjellige former for arvelig høyt kolesterol. I tillegg til arvelige forhold har også kostholdet stor innvirkning på kolesterolnivået i blodet vårt.
Det er en sammenheng mellom høyt inntak av mettet fett, høyt kolesterolnivå i blodet og høy dødelighet av hjerte og karsykdommer. Trans fett øker også LDL-kolesterolet i blodet, mens fiber og plantesteroler har et bra effekt på kolesterolnivået.
Her er noen matvarer som påvirker kolesterolet dit på en positiv måte:
Bønner
Havre
Hvitløk
Løk
Laks (og annen fisk)
Olivenolje
Mandler og valnøtter
Avokado
Jordbær
Epler
Gulrøtter
Alkohol
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst