Kometer

Fakta om kometer med tilhørende bilder.

Karakter: 4+

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.06.17

Hva er en komet?

En komet er klumper av is, støv og store og små steiner. De er store, faktisk mange kilometer. Hvis en komet kommer inn i solsystemets indre områder får solvarmen kometen til å fordampe i is og gass. Så derfor lever den i det ytre delen av solsystemet.

 

Halen kan bli opp til 250 millioner km. lang. og ofte har kometen faktisk 2 haler og ofte er det halen som synes mest på himmelen. En blålig hale med gass rett bak og den andre halen er gulaktig, buet hale av støv. Hvis Jorden skulle passere gjennom kometens bane, ville støvhalen forårsake en meteorsverm. Et kallenavn for kometer er ”Skitne snøballer” eller ”frosne Jordklumper”.

 

<bilde>

Her ser du de 2 halene tydelig!

 

 

Her er fakta om noen kometer:

 

Halleys komet:

Halleys komet er den mest kjente kometen som fins. Kometen ble oppkalt etter den engelske astronomen Edmond Halley (1656-1743), som observerte den i 1682. 17 år etter at halley døde kom kometen tilbake. Kometen består av ca. 80 % vann, ca. 10 % CO og noen få prosent polymerisert formaldehyd.

 

<bilde>

 Halleys komet, 1986.

 

Shoemaker-levy 9:

Shoemaker levy 9 er den niende kometen oppdaget av ekteparet Carolyn og Eugene Shoemaker, dette var i mars 1993. Samme året fikk kometen passert så nær Jupiter at kjempe planetens tyngde krefter fikk kometen i filler. Sommeren 1994 traff komet bitene Jupiter, det ble et voldsomt brak! De eksploderte i planetens tykke atmosfære, med en hastighet på mer enn 216 000,00 km/t. Dessverre finnes ikke kometen lengre.

 

<bilde>

Det fins nesten ingen bra bilder av kometen!

Her er en illustrasjon av kometen som treffer Jupiter!

 

Kometen Machholz:

Den ble oppdaget av Don machholz i 1996. Kometen er en kortperiodisk komet som passerer solen med litt over fem års mellomrom. Kometen kan ikke ses fra jorden fordi vi blir blendet av solen, men kan ses på nettet ved hjelp av koronagrafen LASCO.

 

<bilde>

Et kjempefint bilde av kometen Machholz!

 

Kometen hale-bopp:

Den 23. Juli, 1995 ble Kometen hale-bopp ble oppdaget av de amatørastronomene Alan Hale og Thomas Bopp. Hale-bopp har en stor kjerne på 100 diameter og som består av interstellart støv og is av karbondioksid, vann og tungtvann. Den inneholder også hydrogencyanid, metan, acetylen, hydrogensulfid, maursyre og etylen.

 

Hastigheten er på 50km. I sekundet. Alderen er ca. 5 milliarder, så det er nesten 2500 år til neste gang den passerer jorden. Når sol lyset treffer hale-bopp blåser gass og støv fra overflaten på kjernen.  

 

<bilde>

Her er hale bopp en rød farga fin komet!

 

Hvordan dør kometer?

Kometer dør bare ikke ved å svirre rundt i verdensrommet. Hvis de kommer for nær sola smelter de opp. Da oppløses for det meste alt til damp som blir i rommet. Vis alt det vannet kom ned i skyene på jorda kunne det vannet ha laget en innsjø.

 

<bilde>

Her oppløses en komet i vårt solsystem.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst