Kosher

Spiseregler for jøder.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.02.18

Hvor du kommer fra, og hvilken religion du hører til, har mye så si for hva du spiser. Mange av grunnene til at folk spiser akkurat det de gjør, er religiøse lover.

 

De rettroende jødene spiser kosher, det vil si at det de spiser er godskjent av de jødiske spiselovene. I Toraen defineres kosher-dyr som firbente vesener, med splittete klover, som er drøvtyggere. Derfor er det tillatt å spise kjøtt fra storfe, får, geiter og hjortedyr. Det er ikke lov å spise svin, hester, kameler og kaniner. Nesten alle typer fjærkre er tillat, unntatt rovfugler, fasaner, åtseleter og andre villfugler. Noen av disse spises ikke pga. tradisjoner, for eksempel i Midt-Østen spiser de ikke gås, for den lever både i vann og på land.

 

For at kjøtt skal bli kosher må dyret slaktes på en spesiell måte, av en kvalifisert slakter. Dyret blir avlivet med eg utrolig skarp kniv, og slakteren skjærer over halsen på dyret. Da kuttes halspulsåra, luftrøret og spiserøret, på denne måten lider dyret minst mulig. Så fjernes klover og skinn, og kjøttet blir lagt slik at blodet renner ut. Etterpå blir kjøttet saltet, slik at siste rest av blodet skal renne ut. For kosher jøder spiser nemmelig ikke kjøtt med blod i…

 

Ifølge kosherreglene skal heller ikke kjøtt og melk blandes, eller spises til samme måltid. Denne regelen kommer fra en linje i bibelen deres, der det står:

- Kjeet skal ikke kokes i sin mors melk.

Kjøtt symboliserer også døden, og melk livet.

 

De strenge ortodokse jødene har to separate kjøkken, ett for lagring av melk og melkeprodukter, og ett for lagring av kjøtt. De har også to oppvaskmaskiner, to sett kjøkkenutstyr og to sett med bestikk og serviser. Mange har prøvd å finne en forklaring på disse strenge spisereglene. Noen mener det finnes en medisinsk forklaring, at vis de ikke spiste svinekjøtt og kjøtt som ikke var saltet, kunne de slippe mange sykdommer i en tid uten kjøleskap. Noen andre mener at det er en markering at jødene er et eget folk, med egne skikker. Andre mener at de må holde spisereglene, for å holde guds lov.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst