Lepra - Spedalskhet

Informasjon om spedalskhet.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.05.08

Lepra er en kronisk infeksjonssykdom forårsaket av en stavformet, syrefast bakterie - Leprabasillen. Det finnes to former for Lepra:
1. Knuteformen: Den gjør at man får knukinfyltrater i huden. Det vil si at man får knuter, klumper ol.
2. Kalles Den nervøse formen: Den gjør at man får hvite flekker i huden, og lammelser.

 

Før i tiden brukte de en olje som kalles Chaulmograolje for å behandle lepra, men den fungerte enten litt, eller ikke i det hele tatt. Nå i nyere tid har vi nye medisiner som hjelper mot lepra, bl.a. medisiner fra sulfoddmid-gruppen, og antibiotika. I dag er det nesten mulig å kurere Lepra.

 

Før var det ofte de fattigste i samfunnet som ble smittet av Lepra, siden de bodde så tett, og fikk ikke vasket seg så ofte. De spedalske ble avskydd av alle andre, og folk prøvde å få de isolert. Ofte måtte de gå med egne drakter som viste hva slags mennesker de var. Når de gikk ute blant folk måtte de rope "Impurus! Impurus!" Som betyr "Uren" for å varsle folk om at de var spedalske, og om smittefaren, selv om lepra ikke har særlig stor smittefare.

 

Lepra var vanlig i Norge frem til rundt 1900-tallet. Et eksempel på det er at i 1870 var det ca. 2000 spedalske i Norge, og i 1970 (71) Var det ca. 7.

 

I Europa i dag finnes det nesten ingen tilfeller av lepra. Men i hele verden registreres det over 600.000 nye tilfeller hvert år.

 

Lepra rammer lettest barn, og smitter gjennom direkte kontakt. Symptomene på sykdommen er Knuter i huden, hvite flekker, lammelser (Avhengig av hvilken form for lepra man har), og at man mister kroppsdeler, de råtner vekk.

 

Det skjer ved at Leprabasillene kommer inn i kroppen og samler seg rundt nervecellene. Det gjør at man ikke føler smerte, og man får lett infeksjoner, særlig i fingre og føtter, Og de råtner til slutt vekk. Lepra fører ofte til blindhet fordi man mister de naturlige refleksene til å f.eks. blunke til vanlig, noe som gjør at øynene tørker ut.

 

Før var Lepra en stor trussel til hver enkeltperson, men gå også støtet til den første sosialomsorgen, og det ble opprettet hospitaler.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst