Mars

En faktaoppgave om planeten Mars.

Karakter: 6

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.04.03

Mars er den planeten mennesket er mest fascinert av. Dette kan skyldes landskapet til Mars, som er veldig spesielt.

 

Mars blir kalt ”Den Røde Planet”, fordi den er så rød. Mars består av mye jern, spesielt innerst i kjernen.

 

I romersk mytologi var Mars krigsguden. Rødt, som er fargen på planeten mars, fremhever aggresjon.

 

På Mars finnes også galaksens høyeste ”fjell”, Olympus Mons, en utdødd vulkan. Den rager 24 000 meter over overflaten. Det er omgitt av en 6000 meter høy klippe, og radiusen er 250 kilometer.

 

Mange organisasjoner (bl.a. NASA) prøver å finne ut om det er liv der og lignende. I 2002 fant romsonden Odyssey spor etter vann på Mars. Da dette skjedde, ble mange romforskere glade, for da betyr det at det kan ha vært/er liv der.

 

Det er sendt ut mange sonder til Mars, men aldri noen bemannede fartøy. Den første bemannede ferden er planlagt i 2025, men temperaturen kan da bli et problem. I gjennomsnitt er den -55°C. Den første romsonden ble sendt til Mars tidlig på 60-tallet. Det første vellykkede bildet av Mars ble tatt i 1964 av romfartøyet Mariner 4. Da ble det også oppdaget at Mars ikke har noe magnetfelt.

 

I 1997 sendte NASA ut romfartøyet Pathfinder. Det hadde med seg en liten robot, Sojourner, som skulle finne ut mer om overflaten til Mars.

 

Mars har to måner, Phobos og Deimos. Begge månene ble oppdaget i 1877 av Asaph Hall. Phobos er den største av dem, men Deimos ligger lengst unna Mars.

 

Phobos er ganske spesiell; den går opp i vest, og fort ned igjen i sør. Denne prosedyren skjer gjerne to ganger om dagen. Hvert år krymper Phobo’s bane 1,8 meter, så den er spådd undergang..

 

Deimos er solsystemets minste kjente måne. Deimos er det greske ordet for panikk.

 

 

Kilder:

Illustrert Vitenskap, leksikon og www.astro.uio.no

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst