Mars

Enkelt og kort fortalt om Mars.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.05.11

Mars er den fjerde planet regnet fra Solen. Navnet har den fått etter den romerske krigsguden Mars, og Mars har to måner; Phobos og Deimos er oppkalt etter gudens følgesvenner. 

 

Den røde fargen på Mars skyldes det rødaktige støvet som dekker store deler av planeten.

 

Mars har en diameter som er omkring halvparten av Jordens, mens dens masse bare er en tiendedel av kloden vår.

 

Solsystemets største vulkan finnes på Mars. Olympus Mons er ca. 25 kilometer høy og har en diameter ved foten på 600 kilometer. Selv de største vulkanene på Jorden blir små i denne sammenheng.

 

Dagen på Mars er omtrent like lang som her på Jorden, men Mars-året er 780 dager, og temperaturen varierer mellom pluss 10 til minus 100 grader.

 

Mars har hatt flytende vann i form av elver og kanskje store innsjøer, på eller like under overflaten. Men det var langt mellom dem.

 

Mars er bare halvparten så stor som Jorden.

 

Mars har to og en halv gang mindre tiltrekningskraft, enn Jorden. 

 

Marsbanen er betydelig eksentrisk. Som et resultat av dette finner vi en temperaturforskjell på omtrent 30°C fra aphel til perihel. Dette har stor innvirkning på klimaet. Mens gjennomsnittstemperaturen på Mars er omtrent 218 K (-55°C), varierer overflatetemperaturene fra så lite som 140 K (-133°C) i polområdene om vinteren til nesten 300 K (27°C) på solsiden om sommeren.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst