Merkur

Nyttige fakta om planeten Merkur.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.03.30

Merkurs magnetfelt er sterkt nok til å gi en magnetosfære, men den lave feltstyrken og den korte avstanden fra sola gjør at magnetosfæren ligger bare 2000 km fra overflaten på den solbelyste siden. Årsaken til Merkurs magnetfelt er enda ikke klarlagt.

 

Merkur er nærmest sola, og den er dekket av kratere som er bombardert av partikler fra verdensrommet.

 

Merkur som er nærmest sola er veldig varm på overflaten. Midt på dagen er det 450*C og det er glovarmt, da er temperaturen så høy at noen metaller kan smelte. Men atmosfæren er for tynn til å holde på varmen til solen, så om natten er den altså -170*C (dypfryst)

 

Merkur:

- Går rundt den ovale banen på 88 jordager(58=seg selv)

- Går sakte, 1 dag= 1 år på jorda

- Nest minste planeten i solsystemet, diameteren er 1/3 av jordas.

- Det ubemannede romfartøyet mariner 10 besøkte Merkur i 1974 og fant at planeten er helt dekket av kratere, og at det ikke fantes atmosfære akkurat som vår måne.

- Solen lyser 9 ganger sterkere på Merkur enn på Jorden. – selv om Merkur bare er 3 ganger nærmere Sola, og sola bare ser 3 ganger større ut fra Merkur

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst