Muhammed

Muhammed ibn Abd Allah blei født ca. 570 og døde 8. juni 632 i Medina.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2006.03.12
Tema
Islam

Muhammed ibn Abd Allah blei født ca. 570 og døde 8. juni 632 i Medina. Han blei født i Mekka, og var ved sin død statsleder for nesten heile området. Muhammed var ein religiøs leder, profet og grunnlegger av islam. Muslimane lærer at Muhammed ikkje skal dyrkast eller gis ære for å ha grunnlagt islam. Islam lærer også at Guds vilje er openbart til profeten Muhammed og at han skreiv det ned til det som nå er Koranen. Dette skjedde frå ca. år 610. Muhammed er arabisk og betyr den høylovende. I trosbekjennelsen står det: ”Det finnes ingen Gud utanom Gud, og Muhammed er hans profet”.

 

Når Muhammed var ved 40 års alderen, rundt 610, fikk han eit kall som profet. Det seiest også at han fikk ein openbaring i ei grotte ved fjellet Hira, utanfor Mekka. Der møtte han engelen Gabriel og fikk beskjed om at han skulle være Allahs sendebud. Muhammed begynte å fortelje om Allah til stammen sin og til små folkemengder. Han snakket om ein skaper som straffer og belønner menneskene og at dommens dag er nær. Han fikk mye motstand, men også tilhengare blant dei fattige. Sidan han fikk så mykje motstand i Mekka, drog Muhammed til nabobyen Jathrib, der noen av tilhengarane hans hadde gjort han kjent. Denne byen er nå kjent som profetens by, Medina. Dei truande i Medina hamna i konflikt med Mekka og i år 630 angrep Muhammed og hans tilhengare Mekka, som kapitulerte.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst