Nikita Khrustsjov

Kort om Sovjetunionens gamle leder, Nikita Khrustsjov!
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.11.18

Khrustsjov var mannen som tok over etter Josef Stalin. Hvem var han? Hvordan klarte han å bygge seg opp, fra å være gruvearbeider til å bli den mektigste mannen i sovjetunionen, i et par år?

 

Khrustsjov og Stalin

Nikita Khrustsjov ble født i Ukraina, 1894. Nikita var imot Stalin, og hans meninger. Han tok et stort oppgjør med ham i 1956. De fleste folkene fikk det bedre etter at Nikita kom til makten. Mange som var fengslet, slapp fri. Og det ble et friere land. Men det var fortsatt strengt, og det sovjetunionen var fortsatt et diktatur. Folk ble fortsatt arrestert for ting de skrev eller gjorde.

 

Khrustsojvs politiske liv

Nikita Khrustsjov, ble medlem i kommunistpartiets politibyrå, da han var 45 år gammel. Samtidlig var han førstesekretær i Ukraina, i 7 år. Det var først etter Stalins død, i 1953, at han ble partisjef. Da han var 62 år gammel, ble han statsminister etter, Bulganin.

 

Han var i 1963, på besøk i de nordiske landene, Norge, Sverige og Danmark, og året etter ble han tvunget til å gå av som statsminister for Sovjetunionen.

 

Khrustsjov og Cubakrisen

U.S.A`s president John Fizgerald Kennedy, ville at sovjeterne skulle demontere rakettbaser, som de hadde laget på Cuba. USA, truet med invasjon, mot Cuba. Verden fryktet nå en ny krig. Dette skjedde den 22.okt 1962. Den 28 okt, samme år, gikk den sovjetunionske lederen, Nikita Khrustsjov, med på å fjerne disse rakettene, og basene.

 

Khrustsjovs død

9 år etter Cubakrisen, 13 år, etter at han ble statsminister i et av verdens største nasjoner, døde Nikita Khrustsjov, Stalins etterfølger, 77 år gammel.

 


<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst