Pearl Harbour

Japans angrep på den amerikanske militærbasen Pearl Harbour.

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2006.05.16

Tidspunkt: Søndag 7. Desember 1941 klokken 07.55.

Sted: Pearl Harbour, USA

 

Dette er tidspunktet da de to første bølgene med japanske fly letter fra noen hangarskip. De har begynt deres dødelige angrep mot Pearl Harbour, USA’s marine- og flybase. På to timer ble nesten hele Pearl Harbour ødelagt. Det vil si: 5 krigskip ble senket, 16 ble kraftig skadet og 188 fly var ødelagt. Angrepene drepte under 100 japanere, men det var 2403 amerikanere som døde og 1178 ble hardt skadet.

 

Pearl Harbour var egentlig en reparasjons og kullstasjon, men i 1887 inngikk den amerikanske regjeringen en avtale med regjeringen på Hawaii. Den gikk ut på at amerikanerne skulle få retten til å ha skip og fly der.

 

De japanske styrkene bestod av 6 hangarskip og 423 fly. Admiral Nagumo var kommandør av styrkene. 180 kilometer nord for Oahu var Nagumo’s hangarskip lokalisert. Klokken 06.00 lettet den første angrepsstyrken bestående av 183 fly.

 

Klokken 07.02 oppdaget to radaroperatører de japanske flyene. De sa ifra til en offiser, som avviste det. Han sa at det var amerikanske B-17 som var ventet fra vestkysten.

 

Den andre angrepsstyrken bestående av 163 japanske fly lettet fra hangarskipene klokken 07.14.

 

På Pearl Harbour var ikke mannskapene i høy beredskap. De høyere offiserene hadde konkludert med, at det ikke var grunn til å tro at et angrep var på vei. Dette var basert på tilgjengelig (feil) informasjon. Flyene stod derfor tett i tett, vinge til vinge på ”parkeringsplassene”. Antiluftskytskanonene var ubemannet og all ammunisjonen var låst ned, som i fredstid. Det var ingen torpedonett til å beskytte flåten, og siden det var søndag morgen, var de fleste døsige og holdt seg i ro.

 

Klokken 07.53 nådde den først angrepsstyrken basen. Mer spesifikt bestod den av 100 bombefly, 43 jagere og 40 torpedofly. Amerikanerne ble fullstendig tatt på senga. Slagskipene og flyplassen var det den først bølgen angrep. Dan andre bombet andre skip og bygninger. Hele angrepet varte til ca klokken 09.45.

 

Som tidligere nevnt mistet amerikanerne 188 fly, 5 skip og 16 skip var skadd. Japanerne derimot mistet ”kun” 27 fly og 5 dvergubåter.

 

Hovedmålene for denne operasjonen var de tre amerikanske hangarskipene Lexington, Enterprise og Saragota. De ble ikke senket for de lå ikke i havn. De største drivstoff lagrene overlevde heldigvis også.

 

Det største tapet på en gang var da en 750 kg tung bombe traff slagskipet USS Arizona, det gjorde at ammunisjonslagrene sprengte. På grunn av den bomben ble 1104 drept. Der Arizona sank er det nå et flytende minnesmerke.

 

Nyheten om angrepet ble sendt på eteren (en slags radio) rett etterpå. Mange populære søndag-ettermiddags-underhodnings-programmer ble avlyst. Det ble sendt en ”sjokkbølge” gjennom hele landet, når nyheten kom ut. Det førte til at ekstreme mengder vervet seg til kampen mot japanerne. Angrepet gjorde også at så å si alle amerikanerne var enige med presidenten da han gjorde slutt på isolasjonen fra omverdenen. Og erklærte krig med Japan.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst