Rusmidler og GHB

Tekst om rusmiddelet GHB.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.05.23

Brukere/utbredelse:

GHB kan forekomme som en fargeløs, luktfri væske med salt smak, men finnes også som pulver og i kapsler. GHB doseres ofte i skrukorker og drikkes, men kan også settes intravenøst. GHB brukes i kroppsbyggermiljøer for å øke muskelmassen. GHB skal ha blitt gitt til personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep og har derfor blitt kalt ”date rape drug” (voldtektsdop).

 

GHB er registrert i de fleste av landets politidistrikt, og det tyder på at det brukes over hele landet. Det ble introdusert som rusmiddel for ca 10 år siden, og ble påvist første gang i Norge i 1997. I Norge ble bruk av GHB forbudt i 2000.

 

En ungdomsundersøkelse fra 2003 viste at 1 % av norsk ungdom mellom 15-20 år har prøvd GHB.

 

Virkninger/skadevirkninger:

Gammahydroksybutyrat (GHB) ble første gang framstilt i 50-årene som et bedøvelsesmiddel, men bruken ble begrenset fordi det hadde dårlig smertestillende effekt og fordi det hadde uheldige bivirkninger. GHB er lett å framstille, og dette gjøres ofte av ”hobbykjemikere”. Hvor konsentrert stoffet er, vil derfor variere, og dette gjør det vanskelig å beregne dosen. Er man riktig uheldig, kan man få en blanding av lut og GHB, som kan gi etseskader i munn og svelg.

 

Det som er spesielt med GHB er at rusen kan ha store variasjoner i virkning avhengig av hvor stor dose du tar. Rusen inntrer etter 15-30 minutter og gir en følelse av mild oppstemthet, varme og velvære, og økt selvsikkerhet og mindre selvkritikk. Noen mister sosiale hemninger, og noen blir aggressive av GHB. En liten økning av dosen kan føre til sterk intensivering av rusen, og kan føre til svimmelhet, kvalme, brekninger og tap av koordinasjon. Store doser av GHB kan føre til bevisstløshet og død. Karakteristisk for personer som er bevisstløse som følge av GHB inntak, er at de etter kort tid plutselig våkner opp. Dette kan forklare med at GHB skilles raskt ut fra kroppen. Ingen kan få forhånd si hvor mye den enkelte tåler av stoffet.

 

Avhengighet/abstinens:

Hvis man tar GHB flere ganger, må man øke dosen for å oppnå samme rus. Da øker faren for overdose. Avhengigheten er psykisk og skyldes lysten på nye kick. Man antar at lengre tids bruk fører til depresjoner. Abstinens utvikles i løpet av kort tid etter at man har sluttet å bruke GHB. Brukeren kan i flere måneder etterpå oppleve nedstemthet, angst, hukommelsesproblemer og søvnvansker. Risiko for tilbakefall er stor i perioden med abstinens.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst