Russland

Et faktaark om Russland, inkludert historien til de to byene St. Petersburg og Moskva.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.10.27

Areal: 17 075 400 km2

Folketall:150 638 000

Viktigste språk: russisk

Største religion: kristendom

Myntenhet: 1 rubel =100 kopek

Forventet levealder: 64 år

Innbyggere pr. lege: 210

Analfabetisme: 1%

Nasjonaldag: 12. Juni

Bilkjennetegn: Rus

Lange elver: Lena, Volga, Ob, Jenisej og Amur

Høyeste fjell: Elbrus

Byer: moskva st.petersburg

 

Russland, verdens største land, strekker seg over to verdensdeler, Europa og Asia. Landet strekker seg nesten 10 000 kilometer fra vest til øst. Landet dekker mer enn 1/9 av verdens landareal.

 

Det er naturlig at Russland med sine store sletter og mange steder med svært fruktbar jord, har satset på jordbruk. Men jordbruket hemmes mange steder av tørke, så avlingene skifter sterkt fra år til år. I lengre tid har utbygging av industri, særlig tungindustri, vært prioritert. Dette har ofte gått på bekostning av landbruket. Fiske er også en betydelig del av landets næringsliv. Landet er ellers rikt på ulike mineraler, og sør i landet, i Kaukasus, er det store oljekilder.

 

Russland har fostret mange av verdenskjente forfattere og kunstnere. Tolstoj og Dostojevskij er berømte diktere. Boris Pasternak (Nobelprisvinner i 1956) og Alexander Solsjenitsyn (Nobelprisvinner i 1970) er kjente navn fra vår tid. "Nøtteknekkersuiten" og "Svanesjøen" er kjente musikkstykker som Pjotr Tsjaikovskij har komponert.

 

Det er omtrent 100 forskjellige etniske folkegrupper i Russland, med de aller fleste er små. Etniske russere utgjør ca. 82 % av befolkningen.

 

Den russisk ortodokse kirke er den dominante religionen. Etter Oktober-revolusjonen i 1917, delte kommunistene kirke og stat, som hadde vært nært knyttet. Mange kirker ble tvunget til å lukke under Lenin og Stalin. Mikhail Gorbachev var den første Sovjetlederen som forandret den offisielle politikken og ga støtte til religionen.

 

Da Mikhail Gorbatsjov ble den nye lederen for Sovjetunionen i 1985, introduserte han perestroika og glasnost. Disse politiske reformene forandret vestens syn på Sovjet og førte til et bedre forhold til vesten. Selv om Gorbatsjov ble populær der, steg ikke populariteten hjemme. Dette endte til slutt med at Sovjetunionen opphørte og ble oppdelt i mange stater.

 

I 1991 ble Boris Jeltsin valgt til president i Russland, og landet beveget seg mot demokrati og frie handelsmarked. I desember 1999 trakk President Boris Jeltsin seg som landets valgte president, og utnevnte Statsminister Vladimir Putin som ny president. I mars 2000 vant President Putin presidentvalget og er fortsatt Russlands president.

 

St. Petersburg

I 1703 drev Peter den store svenskene ut av Russland og grunnla St. Petersburg. Intensjonen for hans nye by var at den skulle bli russlands "vindu til Europa". Tsar Peter flyttet russlands hovedstad fra Moskva til St. Petersburg i 1712. Bortsett fra korte perioder var byen Tsarenes hjem i mer enn 200 år. Byen ble raskt russlands viktigste havn og et viktig knutepunkt til Europa og resten av verden.

 

Under den andre verdenskrig gjennomgikk byens befolkning en 900 dagers lang beleiring av tyske og finske tropper, som mislyktes i å erobre byen. Nesten en million av innbyggerne døde under beleiringen.

 

I dag er St. Petersburg russlands neste største by (Moskva størst) og den viktigste havnebyen. Byen er også et viktig kultursenter med noe av russlands fineste arkitektur. Vinterpalasset er et godt eksempel på det.

 

Moskva
Moskva ble grunnlagt i 1147 av Prins Yuri Dolgoruki. Byen ble et travelt handelssenter, effektivt beskyttet av Kremlins høye murer. I det 15. århundre ble Moskva Russlands hovedstat, og holdt statusen helt til Tsar Peter I flyttet hovedstaden til St. Petersburg i 1712. I 1819, da Sovjetunionen ble dannet, ble byen nok en gang landets hovedstad.

 

I dag er Moskva russlands kulturelle og økonomiske senter. De storslagne murene rund Kreml, som omringer flere århundre gamle katedraler, museer og administrative bygninger, dominerer Den røde plass i hjerte av byen. Selv om det har vært mye økonomisk og politisk uro i Russland i de siste årene, så er Moskva fortsatt en av de mest storslagne byer i verden. I 1998 feiret Moskva sitt 850-års jubileum.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst