Salmonellose

Oppgave om salmonella skrevet i naturfag (1. klasse vgs).
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.02.07

I denne naturfagoppgaven har jeg valgt å skrive om salmonella. Jeg har valgt dette egentlig bare fordi jeg synes det høres spennende å se nærmere på hva det egentlig er. Hva vi nordmenn drar med oss inn i landet etter våre deilige, solrike og fantastiske ferier til fjerne land, bedre kalt Syden.

 

Hva er Salmonellose?

Salmonellose er en fellesbetegnelse for over 2000 salmonella bakterier. Bakteriene gir betennelser i tarmveiende, tyfoidfeber eller paratyfoidfeber.

 

<bilde>

 

I Norge.

Salmonella økte betydelig i Norge fra tidlig på 1980-tallet. De fleste tilfellene skyldes opphold i utlandet. (Ca 80% av tilfellene). I 2003 ble det registrert ca 1500 tilfeller av salmonellose i hele landet.

 

 

Smitte

Salmonella smitten kommer fra forurensende næringsmidler, spesielt utsatt er svin- og fjørkre kjøtt, egg produkter, melk, skalldyr og krydder.

Vann som ikke kommer fra flaske.

Kontaktsmitte fra person til person kan skjer.

Smitten kan også komme fra husdyr, inkludert kjæledyr som hund, katt og fugler, såkalt fekaloral smitte. Det betyr berøring av dyrets avføring.

 

 

Symptomer

Fra du får smitten, til symptomene vises går det fra 6 timer til tre døgn. Det vanligste er 48 timer. Men det varierer fra person til person.

 

De mest vanlige symptomene er diaré, kvalme, oppkast og feber. Men det er noen personer som ikke merker noen ting av disse symptomene, mens andre får alt sammen.

 

<bilde>

 

Hvordan påvise salmonella.

Vi kan påvise salmonella ved bakteriologisk dyrkning av avføringen, eller bakteriologisk dyrkning av blodet.

 

Behandligsmåte.

Den som er smitter av salmonella er nødt til å drikke rikelig med vann, dette er for diareen. Antibiotika kan gis hvis tilfellet er veldig alvorlig, men antibiotikaen forlenger sykdommen.

 

Forebyggende tiltak mot salmonella.

Kjøtt og farsemat bør være godt stekt eller kokt.

Unngå ikke-desinfisert drikkevann.

Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlagning.

Hvis man skal reise til land hvor de har dårlige hygieniske forhold må du unngå ukokte grønnsaker, salater, dressing laget av majones, frukt som ikke kan skrelles, bløtkokte egg og vann som kommer fra springen.

 

Forholdsregler for smittede personer

- Nøye håndvask etter toalettbesøk, og før matlaging.

- Andre familiemedlemmer burde undersøkes dersom de har symptomer.

- Skolebarn bør holdes hjemme i to døgn etter at symptomene har gitt seg.

- Personer som jobber innen for næring skal sykemeldes.

- De som jobber innen for helsesektoren må sykemeldes dersom de har vært i direkte kontakt med pasienter som har redusert immunforsvar, intensivpasienter, premature barn og lignende.

- For de som er sykemeldte skal de ta tre kontrollprøver før de begynner å jobbe igjen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst