Samiske mattradisjoner
Å spise, er for samene ikke det viktigste de gjør, mat har ikke en sentral rolle for dem, og de spiser det først og fremst for å overleve. De flytter etter reinen, og har derfor ikke mye tid til å spise på. Det de har med seg til å lage mat i er en stor kjele, som de henger over et stort, midlertidig bål. I gryta har de oftest kjøtt, fordi det kan koke lenge, og ikke bli ødelagt, men de har også ofte suppe. Hver same har en egen trekopp som de bruker til å spise av. De prøver selvfølgelig å ikke ha med seg altfor mye når de er ute og reiser.
Samene er flinke til å ta vare på ressursene i naturen. Når de slakter et reinsdyr f. eks. bruker de alt dyret har av innvoller, bein og kjøtt. Skinnet bruker de til klær, sener bruker de til å lage pølser, blæra bruker de til oppbevaringsposer for kaffe, magesekken bruker de til fryseposer, beinmargen brukte de til å koke suppe, det fineste kjøttet byttet de mot mel, krydder o.s.v, og resten av kjøttet spiste de selv. Samene spiser som tidligere nevnt som oftest kjøtt, og dermed blir kosten deres ganske ensidig, men de spiser også en del multe, blåbær og tyttebær, og steker brød på takke (steinplate). Rug og bygg er to vanlige melsorter i Finnmark der samene bor, fordi det er så lett å dyrke det der. Jorda i Finnmark er meget næringsfattig og dermed er det bare noen melsorter som gror. Samene spiser for å bli mette, og det gjør ikke noe for dem om maten er surna.
For ca. 100 år siden fikk samene tak i noe helt nytt og spesielt. Kaffe var noe som for dem var magisk. De behandlet kaffen som en gud da den kom. Kaffetuten måtte f. eks. ikke være vendt mot utgangen av teltene deres og den som satte på kaffen måtte være den som drakk den første koppen, ellers ville de miste all kjørereinen…
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst