Saturn

Kort oppgave med de viktigste faktaene om planeten Saturn.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.05.30

De flotte ringene til Saturn gjør planeten helt spesiell. Det er flere planeter som har ringer, men ingen har så store og synlige som Saturns. Saturns ringer reflekterer lys veldig godt, det er derfor vi ser den så sterkt Fra jorda. Ringene består av isdekkete stein partikler, fra rundt en cm til flere m i diameter. Ingen vet ikke hvordan ringene ble til. De kan ha eksistert siden begynnelsen. En annen teori er at et av en tidligere måne har blitt knust av en komet og restene går i bane rundt Saturn. Ringene er ustabile og trenger stadig "påfyll" for å holdes ved like. Antagelig kommer nytt materiale fra asteroider og små måner som brytes ned.

 

Saturn er den nest største planeten i solsystemet den er ca 120 tusen km i diameter eller 95 ganger større en jorda og er nr 6 i rekken av planeter fra Sola. Saturn har en temperatur på 190 kuldegrader men i kjernen er det hele 12 tusen + grader. Saturn er oppkalt etter jordbruksguden Saturn. Saturn har vært kjent siden Galileo observerte den med teleskop i 1610. Men det var Christiaan Huygens som greide å oppservere ringene. Ringene forble unike i solsystemet helt til 1977, da noen svake ringer ble observert rundt Uranus, Jupiter og Neptun. Saturn er en gassplanet med en stein kjerne. Gassplanet vil si at planeten stort sett består av hydrogen og heliumgass. Atmosfæren til Saturn består av mest brint og litt helium. En dag på Saturn er bare 10 timer, 39 minutter og 25 sekunder. Men den bruker over 29,5 år rund sola. Saturn har den største familien med måner den har hele 21 måner som alle er dekket av is og er stort sett små, bortsett fra Titan som større enn Merkur, Pluto og vår egen Måne. Titan er den nest største månen i vårt solsystem. Titan er den eneste månen som vi vet om som har en atmosfære. Mange tror at det er liv på Titan. For titan ligner på jorda slik en var for flere millioner år siden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst