Sijaislam

Dette dokumente innholder fakta og opplysninger om alt mulig innenfor Sijaislim for eks: Splittelsen, tradisjon, loverk og politikk idag
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.03.20
Tema

Islam

Islam, en av de første religionene i verden og den største i verden i antall tilhengere. I Islam er det mange trosretninger, men hovedsakelig er de to trosretninger og med det oppstod en strid på år 632 etter Muhammed sin død.

Profeten Muhammed var stor, han var regnet som grunnleggeren av Islam og mannen som kunne tale til Allah i himmelen og tilbake til folket på jorden.

Det var stor usikkerhet for hvem som skulle være den nye profeten i Islam og det var to kandidater som kunne være den nye profeten, det var Muhammed sin eldste kamerat og hans fetter.

Shia-retningen som var ledet av Muhammed sin fetter mente at profeten måtte være innenfor familien og ha hans blod til å lede religionen videre. Sunni-retningen som var ledet av en kamerat av Muhammed mente annerledes. Det var ikke viktig hvis den nye profeten var tilhørende i familien til Muhammed, bare han var skapt til å lede Islam videre.

Splittelsen og sjias lære

Splittelsen på år 632 og de to trosretningene er fortsatt lært om i dag og tilbedt.

Sunni har ingen rett tolkning for hvordan man skal leve som en Sunni-Muslim det viktigste er å lære reglene i Koranen, Muslimenes hellige bok. Det er universitet for Sunni profeter i Kairo, Egypt. Der lærer om Sunnis lære og hovedsakelig blir en ærverdig profet som kan holde tjeneste i moskeen.

Sjia er annerledes bare 15% av verdens muslimer er Sjia, grunnet til at det er så sjeldent er fordi profeten må være i slekt med Muhammed, og finne en riktig profet til dette er det veldig få av.

I Sija lærer man hovedsakelig som Sunnis lære med koranen og det viktigste, leve etter Sijas religiøse lover, Sijas lover er i dag til rettelagt i noen arabiske land som Iran de har ansett de som mer viktigere lover fra koranen en de som staten har satt i senere tid, men disse lovene det er sett ned på av verdens politikere for dens alvorlige straffer hvis den blir bryt.  

Tyveri innenfor Sijas lære kan straffes med avkapping en hånd og en fot, eller steining hvis kvinner bryter denne loven. 

Selv om de store forskjellene i retningene, har alle muslimer i begge retningen et mål til felles og det er å leve i fred og harmoni, slev om man tilhører i den andre retningen i Islam.

Politikk og styre

I Iran er 80% av alle muslimer Sija tilhengere, innenfor Sjia moskeer lærer barn i ung alder og videre til er voksene imamlære og imamkult.

Dette er bare hvordan er en ekte Sija profet skal være, i eldre tid i 1652 der Iran ble av Sija muslimer lærte man til å være en ekte bønneleder for religionen og til å holde gudstjenester i moskeen.

I 1972 etter andre revolusjon i Iran har man hatt de imamlære og imamkult bare med politikk, og de har bygget et ordentlig universitet for alle Sija muslimer som vil gå videre som religiøse politikere i landet.

Verden og virkligheten

Felles trekk innenfor religioner

Jødedommen, Kristendommen og Islam hadde alle samme begynnelse. Nemlig skapelsen på et ordentlig paradis, et paradis har alle de tre i felles og opereres både materiell og åndelig syn. Kristne og jødene har Gud i himmelen mens muslimene har Allah som lever i et paradis man kommer opp i når man dør.

Uenigheter om tilgivelse

Islam har flere religiøse lover en muslim må følge, disse lovene blir sett ekstra nøye på Sija retningen, der brudd på lovverket kan lede til seriøse konfikvenser eller eventuelt død. Sija lover blir brukt i dag i det 21-århundre og blir mislikt av flere folk for sin uhumanetiske straff.

I kristendommen går det an å tilgi gud for dine synder, gud er en merkelig mann bare man ikke gir opp håpet, for stjeling er det ingen fysisk straff, bare straffen kommer i åndelige verden hvis ikke du gjør opp for det i livet ditt.

Hvis du virkelig føler deg skyldig kan man tilbegud for unnskyldning i de fleste ting, sånt tilhører ikke Islam.

Tradisjon

Islam følger mye på tradisjonen, sånt bedre en kristne i urene skrifter i det gamle testamente, det Islamene følger strengt i skriftene er gamle oppskrifter, riktig måte å slakte dyr på at det blir Halal og renselsseremonier.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst