Skolen under krigen

Skolen i Norge under 2. verdenskrig.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.03.22

 

Det var mange skoler som ble tatt av tyskerene under krigen. Tyskerene brukte skolebygningen som oppbevaringsplass eller bosted. For å få en form for undervisning var det vanlig å dele klassene i to og ha undervisning hjemme hos hverandre to til tre timer på dagen. Etter en tid ble det for noen skoler mulig å ha undervisning i kirkelokaler. Siden det var lite med mat under krigen var det viktig med den såkalte ”svenskehjelpen” som alle måtte ta. Det var tran fra Sverige som man drakk fra skje brakt med hjemmefra.

 

En av skolene som ble tatt av tyskerene var Huseby skole på Røa litt utenfor Oslo. Det var mange barn fra Huseby skole som pleide å dra opp til Håseter hvor det var en fangeleir med russiske fanger. Selv om det ikke var lov og gi mat til dem var det mange som gjorde det allikevel. Noen ganger gav de gaver tilbake som f.eks. en ring laget av en patron som farmoren min fikk en gang. Det var lite ungdomsklubber eller arrangementer for barn og ungdom. Og siden alle måtte ha blendingsgardiner* og det verken var lov med lommelykt bare fjøslykt og det ikke var gatelys var det ikke så greit å være ute da mørket falt på.

 

* Blendingsgardinene var svarte rullegardiner med en list nederst så alt lys skulle holdes inne. De ble påbudt for at ikke krigsfiender skulle kunne peile seg frem i mørket. Det er også grunnen til at det ikke var gatelys og forbudt med lommelykt. Det var mange som var frustrerte og sinte fordi de måtte ha blendingsgardinene, og når krigen var slutt, ble tusenvis av blendingsgardiner brent.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst