Tor

Fakta om den norrøne guden Tor.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.11.24

Tor

Tor var den mest populære guden i vikingtiden. Han var kjent for å ha makt over lyn og torden og å være menneskenes beskytter mot jotnene. Jotnene var troll som kom fra Jotunheimen. De var noen sleipe vesener som plaget eller plyndret menneskene. Hjemmet hans Bilskrine lå i Trudvang. Han hadde en sønn og en datter med hans hustru Siv. Datteren het Trud og sønnen het Mode. Tor hadde enda en sønn med en jotunkvinne som ble kaldt Jarnsaxa. Han het Magne. Det sterkeste av alle Tors våpen var hammeren Mjølne. Denne hammeren ble laget til ham av dvergen Sindre. Hammeren traff alltid det den ble kastet etter, og kom alltid tilbake til den som kastet den. Han hadde et par jern hansker til å holde hammeren. Tor hadde et styrkebelte. Det gav ham dobbelt styrke og sinne når han brukte det. Når Tor kjørte over himmelen med vognen hans brakte det og slo gnister. Dette førte til lyn og torden. Vognen ble trukket av bukkene Tanngnjost og Tanngrisne. Tor ble også kaldt Vingne, Vingtor og Åsa-Tor. Navnet Tor betyr troskap.

 

Trymskvida

En dag da Tor våknet fant han ikke hammeren sin Mjølne. Han letet overalt etter den til han forsto at noen hadde tatt den. Han ropte på Loke! "Loke hammeren min er blitt stjålet!" sa han. De gikk til Frøya med en gang. Av Frøya fikk de låne en kappe av fjær, og med den kunne de lettere finne hammeren. Loke fløy fra gudene til trollene i Jotunheimen. I Jotunheimen gikk han til Trym, kongen av trollene. Trym spurte:" Hvordan går det med gudene? Hvordan går det med alvene? Hva bringer deg hit alene til Jotunheimen?" Loke svarte: "Det går nok ikke så bra med gudene, ikke med alvene heller. Har du tatt Tors hammer?" "Det har jeg, og jeg har gjemt den langt under bakken så ingen mann kan finne den. Tor vill aldri få den tilbake hvis ikke jeg får Frøya til min hustru" Sa Trym. Loke reiste tilbake til Åsgard og fortalte det til Tor. Tor og Loke besøkte Frøya. De fortalte at hammeren var blitt borte, og at hun var den eneste som kunne få den tilbake ved å gifte seg med Trym.

 

Frøya svarte i sinne: "Jeg måtte ha vært den mest manne-gale dame i verden for at jeg skulle ha gått med på noe sånt!" Alle gudene prøvde å tenke ut hvordan de skulle få hammeren tilbake. Heimdall, den viseste guden av alle kom med en idè. " Vi kler Tor ut som Frøya, og mens Tor gifter seg med Trym tar vi tilbake hammeren." Tor gikk skeptisk med på dette. De kledde Tor med Frøyas klær og tok på ham et smykke kalt Brisinga-menet. Loke kledde seg ut som Tors tjeneste pike. De reiste til Jotunheimen. Da de kom til Jotunheimen ropte Trym: Kom fram! Gjør klar til bryllup! Nå skal Frøya bli min hustru!" Gjestene kom tildlig om kvelden fordi det var masse av øl til jotnene! Tor spiste en okse og åtte lakser. Han drakk tre tønner øl." Trym spurte: "Hvorfor spiser frøya mer enn den største og sterkeste mann hadde klart?" Tjeneste piken sa: Det er fordi hun har gledet seg sånn til bryllupet at hun ikke har spist på åtte dager. Trym så Frøya i øynene og spurte: " hvorfor har Frøya så forferdelige øyne?" Tjeneste piken svarte igjen: Fordi at de dagene hun ikke spiste, så sov hun ikke heller." Frøya sa: Nå som vi er gift vil jeg ha hammeren." Trym kalte på hammeren, og Frøya fikk den i fanget sitt. Med en gang Frøya fikk hammeren rev hun av seg alle klærene til Frøya og drepte Trym og alle jotnene. Så reiste de tilbake til Åsgard med hammeren.

 

Dette stoffet om den norrøne guden Tor har jeg funnet på internett. Jeg gikk inn på www.gs.bergen.hs.no der fant jeg linker til andre web sider som hadde om norrøne guder å gjøre.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst