V-dal og canyon

Kort geografioppgave om V-daler og canyon.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.10.22

Elvenes arbeid

 

Erosjonsformer

 

V-dal

V-daler er daler som ser ut som V-er, med en elv (eller et tidligere elveløp) rennende gjennom. For lenge siden var de fleste fjellene i Norge bare flate platåer. Ned fra fjellene rant det elver. Der elven rant raskt (i nedoverbakke) begynte den å grave seg ned i fjellet. Etter mange, mange år var det blitt en kløft. Fjellveggene raste etter hvert ned mot elvebredden, der løsmassene dannet en slak bakke. De løsmassene som raste helt ned i elven ble gradvis fraktet bort av elvestrømmen. Elven graver seg fremdeles ned i fjellet, dalen blir stadig dypere.

 

Canyon (elvegjel)

Hvis elven graver seg ned i fjell som er så hardt at det ikke raser ned, dannes elvegjel. Sidene i denne dalen er loddrette (eller kanskje til og med bratte innover), og nederst i dalen renner elven. Hvis elven renner i spesielle strømmer, rundt og frem og tilbake og sånn, kan det dannes jettegryter. Hvis man skal bygge bro over en canyon må man lage en hengebro som er boltet fast i sidene.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst