Vidkun Quisling

Quisling var på okkupasjonsmaktens side under 2. verdenskrig, og ble henrettet for krigsforræderi etter krigens slutt.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2007.02.21

Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling blei født 18. juli 1887 i Fyresdal. Han var ein norsk politiker og offiser.

 

Quisling utførte eit kuppforsøk gjennom radio. 9. april 1940 troppa han opp i NRK og las opp eit skriv om at han danna ny regjering. Regjeringa til Quisling hadde lite oppslutnad i folket. Allereie 15. april vart ho avsett og Josef Terboven vart innsett som tysk styrar.

 

13. mai 1933 stifta Quisling fascistpartiet Nasjonal Samling. Den offisielle stiftelsesdatoen var 17. mai 1933. NS var orientert mot tysk nasjonalsosialisme og italiensk fascisme, og hadde ein anti-demokratisk politisk struktur. Quisling var partiets «fører», på same måten som Adolf Hitler var det for NSDAP i Tyskland, og Benito Mussolini for fascistene i Italia.

 

Etter krigen blei Quisling dømt for krigsforræderi, ulovlig forsøk på å bringe Noreg under framand kontroll, bistand til fienden i krigstid, ulovleg endring av Grunnloven, medvirkning til drap for deportasjonen av jødane, henrettelsene av Gunnar Eilifsen og Viggo Hansteen, og for å ha nektet å benåde dei fjorten fangane som norske nazimyndigheter lot skyte som represalie etter drapet på statspolitisjef Karl Marthinsen. Quisling blei dømt til døden og han blei skutt på Akershus festning 24. oktober 1945.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst