Vindmøller

Inneholder fakta om vindmøller.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.03.18

Virkning av vindmøller på miljøet:

Vindmøller ødelegger ikke naturen. De forurenser ikke og de skaper ingen avfallsprodukter. To innvendinger hører vi likevel ofte – STØY og at det ikke er pent.

 

Støy:

Folk som bor nær vindmøllene klager over sus fra propellene og støy fra girboksene og generatorene.

 

Nyere vindmøller lager mindre støy. Sus fra propellbladene kan ikke høres på 200 meters avstand. Mange steder gresser det sauer, og de ser ikke ut til å plages av støy fra vindmøllene.

 

Hvordan bremser man vindmøllene?

De store vindmøllene har innebygd bremsesystem.

 

Vindkraftanlegg

Det er to hoved-typer innen for vindkraft anlegg. De kan lages med vannrett akse eller loddrett akse. Maskiner med den loddrette aksen har en turbin som er satt fast på toppen av et høyt tårn.

 

De gammeldagse vindmøllene har fire vinger, og de moderne har vanligvis to eller tre. Vingene har en buet overflate, akkurat som vingene på et fly. Når vinden strømmer over vingene, dreier de rundt og driver en generator. Og når generatoren dreier, frembringer den elektrisitet.

 

Vingene

Vingene på en vindmølle skal være så lette at de enkelt kan dreie rundt, men de skal også være sterke slik at de kan holde i voldsomme stormer. Folk har prøvd forskjellige materialer som f.eks: tre, stål, glasfiber og kulfiber. Noen anlegg syres av en computersom sørger for at vingene er vendt mot vinden. Anlegget kan også innstilles etter de endringene som er i vindstyrken. Man kan endre på vingenes vinkel i forhold til vinden. Hvis anlegget dreier for fort rundt, kan det gå i stykker. Derfor blir vingene automatisk bremset, når det blir meget kraftig.

 

Vindmøller med loddrett akse, likner ikke på vanlige vindmøller.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst