Wienerklassismen (1750-1815)

Litt om wienerklassismen og Mozart.
Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.01.29

En stor epoke i musikkhistoria er klassismen, eller wienerklassismen som mange kaller den. Det navnet fikk den fordi det var Wien som var den musikalske hovedstaden i denne epoken.

 

Klassismen varte fra ca. 1750-1820, og det var motreaksjon på barokkens strenge oppbygning. I denne perioden var det også de første former av moderne demokrati så dagens lys, der eneherskernes makt ble byttet ut med folkets makt.

 

Musikken

Typiske kjennetegn for wienerklassisk musikk:

- En bruker ikke lenger de lange og snirklete temaene som var vanlige i barokken, men bruker

- Kortere og mer sangbare melodier eller temaer

- Det er vanlig med et hovedtema og et sidetema. Temaene er som oftest på åtte takter. Temaene utbroderes for å oppnå spenning og utvikling i komposisjonen

- Den såkalte sonateformen blir en vanlig måte å bygge opp komposisjonene på

- Musikken blir mer lettfattig og ”folkelig”

- Den homofone stil blir vanlig. Det betyr at bare en stemme spiller melodien, de andre akkompagnerer

- Det blir vanlig med glidende dynamikk, det vil si en gradvis overgang fra svakt til sterkt, crescendo – decrescendo

- Symfonien blir den viktigste formen for orkesterverk

- Strykekvartetter, konserter og solosonater blir også viktige musikkformer

 

Komponister

Joseph Haydn

Wolfgang Amadeus Mozart

Ludwig van Beethoven

 

Musikkverk

Beethoven:

Algretto fra symfoni nr. 7

Romanse i F-dur for piano

Til Elise

 

Mozart:

Adagio fra fiolinkonsert nr. 3

Tryllefløyten

Eine kleine nachtmusik

 

Haydn:

Paukeslagsymfonien

London-symfoniene

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Wolfgang Amadeus Mozart eller Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus som han egentlig het, var en østerrisk komponist Han var født i Salzburg, og utmerket seg svært tidlig med musikalske ferdigheter. Han spilte piano i fem-års alderen, og komponerte alt som 6-7 åring.

 

Hans far ofret seg i stor grad for barnas utvikling. (av sju søsken var det bare to som levde opp; Wolfgang og hans eldre søster Maria Anna), og tok dem tidlig med på en lengre Europa-turne. De besøkte blant annet Brussel og Paris i 1763, og i Paris skrev han sine første betydelige fiolinsonater.

 

Året etter havnet han i London, der han gikk i lære hos Johann Christian Bach, og han fortsatte på sin reise via Haag, Amsterdam og Paris igjen, før han reise hjem til Salburg i november 1765. Denne turneen var en stor suksess fra ende til annen, overalt imponerte Mozart med sine ferdigheter på klaver, orgel og fiolin.

 

Han komponerte gjennom he4le sitt korte liv; Mozart ble bare 36 år gammel, og etterlot en imponerende samling musikk på over 600 komposisjoner innenfor alle musikkens sjangrer. Hans musikalske stil kjennetegnes ved en grasiøs melodiutforming og en sterk sans for formens og uttrykkets balanse.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst