17. mai - Norges dag!

Kåseri av og om tanker rundt 17. mai-feiringen i Norge.

Tentamensoppgave VG1-ST, våren 2008.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.16
Tema
17. mai

Nå står vårens siste helligdag for tur. En siste fridag som innleder fire helvetesuker med eksamener i hytt og pine. Heldigvis for meg skal jeg bare ha én eksamen, om noen. Men bare tanken på eksamener gjør at svetten renner og pulsen tar av fra rullebanen. I fjor, det siste året på ungdomsskolen, hadde vi to eksamener pluss en prøve-eksamen, og det var mer enn nok for meg. Det gikk egentlig ganske bra, men den frykten man har på forhånd, frykten for at det går så dårlig at bestemor kunne slå deg i hjel med en kjevle eller far sende deg vekk på sommerskole, den er så intens at det kan gå til hodet på deg. Men det vet du sikkert fra før.

 

17. mai er altså innledningen på fire helvetesuker, stille før stormen kan man si. Unntatt i år. I år har de som trykker opp kalendere i tusenvis, i millionvis sikkert, satt 17. mai opp på en lørdag! Dermed blir det ikke en siste fridag før stormen, eller helvetesukene. Det er bare en etterlengtet helg. Og på toppen av det hele må vi lade opp til Dagen med en fem timers prøve. Analyser ditt og analyser datt. Analysere ting opp og ned og i mente, og sønder og sammen. Det eneste som ikke skal analyseres av norske skoleelever i dag er vel vitser. Men det kommer nok sikkert. Trolig vil det utslette alle norske vitser. Analysering er tross alt så gledesdrepende at vitsene trolig mister sin funksjon totalt. Kanskje Hitler kunne fått bruk for dem, han hadde tross alt en ganske spesiell humor. Drepe jøder og angripe Polen, høres ikke akkurat ut som Per Inge Torkildsens kåserier.

 

Men hvis vitsene skulle analyseres, er det kanskje litt morsomt å tenke på mulige utfall. Hvem kan for eksempel nordmannen, svensken og dansken være? Henrik Ibsen, Astrid Lindgren og Hans Chr. Andersen kanskje? Så var det Ibsen, Lindgren og Andersen som skulle se hvem som holdt ut lengst i en grisebinge? Ja, på en annen side… Og etter fem timers maskinskriving er det tid for en litt mer underholdende oppladning til Dagen. 90 minutter fotball fra øverste hylle. Verdens beste norske lag mot Judas egne disipler. I 90 minutter. Og dagen etter er det klart for feiring. 249 000 Bergensinnbyggere strømmer til by’n med finstasen på og entusiastiske armbevegelser for å synliggjøre det norske flagget. Alle barna spiser is med hele ansiktet, og noen ganger hele overkroppen. Eg så forresten en såkalt ”fem på gaten”-undersøkelse om 17. mai her om dagen. Riktignok ble ti personer spurt, men det som var spesielt var at bare 4 av 10 kunne fortelle hvorfor vi feirer 17. mai. Igjen, riktignok var 7 av 10 spurte utlendinger. Men en ting som slo meg var at grunnen til at vi feirer 17. mai er en haug med navn på et stykke papir. Hipp hurra for 17. mai, hipp hurra for at Eidsvollsmennene klarte å skrive navnet sitt. Hipp hurra! Men det hadde uansett ikke noen langvarig betydning. Høsten 1814 tok Sverige over Norge med et frekt knips. Egentlig burde vi kanskje feiret selvstendighetserklæringen fra 7. juni 1905.

 

Men nå er det bare sånn at vi feirer 17. mai. Vi flagger med norske flagg, mens utlendingene krever å få flagge med alle andre flagg. Leste på Facebook her om dagen at det var planer om å lage et nytt norsk flagg. Enten et flagg med halvmåne-symbol som et supplement til det tradisjonelle norske, eller et helt nytt flagg med en sirkel som skal symbolisere solen. Det kan jeg love med en gang, det kommer ikke på tale! Nå vet jeg ikke om dette var spøk eller alvor, men ettersom vi er så snille å slippe flyktninger og andre inn i landet vårt, så er det helt klart utenkelig å gi dem hele landet vårt i tillegg. Greit nok at ikke alle utlendinger i Norge er like gale, men noe av poenget med å ha en norsk stat, med norske lover og normer og en norsk kulturarv må jo være at en del av verdens befolkning skal være norsk. Vi kan jo ikke la utlendingene nekte oss å være norske fordi de skal få lov til å være pakistanere, afghanere, irakere eller hva de nå enn er! Det er en gal tankegang det.

 

Dersom vi skal føye oss etter utlendingers krav om både den ene og det andre tror jeg Norge kommer til å bli et helt nytt land. Vi må fjerne statskirken fordi mange har en annen religionsbakgrunn, vi må endre det norske flagget fordi de samme ikke vil feire med et flagg med kristent symbol, og butikkene må slutte å reklamere for billig svinekjøtt i reklameannonser fordi, igjen, de samme føler seg fornermet fordi de selv ikke har fått lov til å spise gris av Allah, eller Mohammed. Hvem vet? Nei, endrer du Norge endrer du vilkårene for alle etniske norske. Dersom utlendingsminoriteten får gjennomslag for sine forslag (les: krav), ender vi fort opp med at de etnisk norske blir en minoritet i eget land! Eller, faktisk; minoriteter i et fremmed Norge.

 

Og dersom mange norsk emigrerer fra de utenlandske kravene, hva blir da igjen av Norge. Hva er da vitsen med 17. mai-feiringen i det hele tatt?

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst