Bergen og bergensere

Et kåseri om Bergen og bergensere. Skrevet på VK1 tegning form og farge. Karakter 5.
Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2007.03.08

Hvis du spør en Østlending, eller en annen ikke-bergenser, om hva han vet om Bergen, hva tror du han svarer da? Jeg tror han svarer at det regner alltid i Bergen. Men hvis du da spør om han liker regnet, så svarer han helt sikkert nei og at han aldri kunne bodd i Bergen. Men vet du hva? Vi bergensere tåler regn. Vi er vanntette. Grunnen til det er vel rett og slett at vi er oppvokst her. Her ble vi foret opp på poter, pale og Brann. Vi er så vant til regn at vi har svømmehud mellom tærne og gjellene snart begynner å utvikle seg.

Hvis du går rundt i Bergen en dag, så er det ikke vanskelig å se hvem som er bergensere og ikke. Tenk deg at du f. eks er på Torgallmenningen, så plutselig kommer det en regnskur. Noen folk skynder seg å løpe under tak, noen dekker seg til på hodet med hendene eller noe annet fordi de ikke har paraply, noen andre tar opp paraplyen, løper bort til en paraplyautomat og putter på penger, noen leter etter paraplyen i vesker og poser men finner den ikke, andre bare går helt normalt videre.

 

Hvem er bergensere? Jo, det skal jeg si deg.. De som tar opp paraplyen og de som går helt normalt videre. Hvorfor? Fordi de som tar opp paraplyen er så vant til regnet at det å ta opp paraplyen er en handling som går automatisk hver gang det kommer en byge. Byvåpenet, som er paraplyen, har de alltid med seg. De som går helt normalt er bergensere av den sorten som ikke merker at det har regnet før det stopper. Da finner de ut at det har skjedd en forskjell, at noe mangler.

 

Tror du forresten på Gud? Uansett.. Da Gud var ferdig med å lage Bergen, så han ned og sa: ”Perfeksjon, denne byen skal jeg vaske minst to ganger i døgnet!” og sånn ble det.

 

Vi bergensere burde vel egentlig være veldig lei regnet og klage mye på denne byen, men det gjør vi ikke. Bergensere er nemlig de mest lidenskapelige, stolte og patriotiske folkene i landet vårt. Uansett hvor vi reiser eller flytter, så er alltid Bergen byen i vårt hjerte. Byen elsker vi over alt og den er alltid like vakker. Tiggere på Torgallmenningen, deilig fiskelukt på Torget, sprøytenarkomaner i Nygårdsparken, fjortiser på Bystasjonen, horer i C. Sundsgate og på Strandkaien osv. Alltid like vakkert..

 

Jeg skal innrømme at vi skryter mye av byen vår og at vi er fra Bergen. Du har vel kanskje hørt at Bergen er Vestlandets hovedstad og at bergensere er ikke fra Norge, men Bergen, og at utenfor Bergen ligger det en øy som heter England. Og at hvis du sier til en bergenser at du gjerne vil se hele verden, så sier bergensere at du får ta Fløibanen helt opp, så har du verden for dine føtter.

 

Men en må ikke bare være flink å skryte og tåle regn for å være bergenser. Det stilles flere krav enn det. Du må f. eks. kunne synge ”Nystemten”, Bergens nasjonalsang, som faktisk er allsang på Brann Stadion før hver eneste hjemmekamp. Det er faktisk organisert med forsanger som kan være alt fra Tor Endresen, et dyktig mannskor, Christine Guldbrandsen med pipestemmen til en hel barnehage som absolutt ikke kan teksten. Ellers bør du virkelig kunne bergenske ord og uttrykk som ”bekkalokk”, ”månebedotten”, ”tidi”, ”kaffornåkke”, ”heisen” og ”drøle”. Å kunne navnene på De Sju Fjell er også viktig. Du bør også gå på Fotballpuben, som kalles Fotikken, minst en gang i uken for å drikke Hansa og gaule ”Å, du Hansastad blant fjeller – Norges beste øl du selger. Skål for Bergen og for Hansa bryggeri!”. Husk at Ringnes drikker man ikke! En bergenser må også vite at trøndere, som kalles ”bartepakk”, liker man ikke. Det samme gjelder samer (alle som bor i Nord-Norge) og bønder, som er alle andre ikke-bergensere. Andre krav er å kunne snakke veldig høyt, fort, uforståelig og skarre mest mulig på r-ene, så en er sikker på at bartepakket, samene og bøndene ikke forstår hva en sier.

 

Så alle ikke-bergensere: Jeg forstår at dere har utrolig lyst til å immigrere til Bergen og konvertere til religionen Brann, men som jeg nettopp fortalte er det ikke små krav som stilles for å bli vurdert siden Bergen er så attraktivt for tiden. Men det er bare å øve og øve, så kan dere flytte til Bergen dere også.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst