Bønder og rovdyr

Kåseri om bøndenes forhold til rovdyr i Norge. Framført muntlig. Karakter 6 Vg1.
Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.03.15
Tema

La meg bare si dette: Jeg hater bønder.

Ikke han greie fyren på nabogården, eller han litt oppegående, hjelpsomme bonden som kjører oss til hytta med snøskuteren sin om vinteren. 

Nei, jeg hater sånne stereotype bønder. Du vet hva slags folk jeg mener. Folk med et intellektuelt nivå som rangerer litt under et vanlig jordekorn.

De kler seg alle i kjeledress som det står TINE eller Felleskjøpet på. Samtidig har de gummistøvler og caps med bremmen brettet oppover, selvfølgelig.

De kan snakke om to ting; været, og sauene sine. 

«E mista tri saui åt ulven her i vækka. No må me te skogs med børsa, ja, det e alt for mange ulv her no for tia!»

De skylder alltid på ulv når en sau eller lignende går seg bort i skauen. Eller bjørn. Eller gaupe. Jerv. Bever. Gråspurv, klatremus og kjøttmeis. Hvis det puster, så klarer det å spise sau, ja.

Jeg synes at dette er urettferdig og dårlig behandling, og for ikke å snakke om stigmatisering, av våre stolte dyr.

Det er ytterst sjelden at ulv tar sau. Ulven er jo, beklager ordspillet, from som et lam. Straks en sau faller ned i en bergsprekk, begynner bøndene å snakke om rovdyr. 

Når jeg hører slikt, begynner jeg å ane mengden av silosaft som havner i drikkevannet til bøndene nå til dags.

Når mennesker går seg vill i naturen, hvordan pokker forventer man at alle sauene skal finne veien tilbake? Det er jo en grunn til at vi har uttrykket, «dum som en sau».

Det virker heller ikke som om gamle eventyr og fabler har noen innvirkning på folk lengre. Når man før i tiden ropte «Ulv! Ulv!» ble man til slutt ikke trodd. Nå om dagen får man økte landbrukssubsidier og felle tillatelse på ulv og gaupe. Du snakker om et samfunn i utvikling!

Rovdyr som tar sau, hører vi mest om på Østlandet og i Trøndelag. Men Finnmarkingene har sine rovdyrskrøner de også. Samene er da ikke dårligere enn andre bønder. Åh nei, langt ifra! Der oppe blir reinen tatt av ørn.

Ja, da. Tror nok at de fleste ornitologer ville blitt mektig imponert over ørner med vingespennet til en Spitfire, og klør på størrelse med bilkraner.

Det hadde nok vekket oppsikt å fange en slik og donere til dyrehagen i Kristiansand, selv om jeg frykter at man må ha luftvernkanoner for å felle fuglen, men. 

Like oppsiktsvekkende som å fange en ulv som tydeligvis må være direkte etterkommer av Fenrisulven, da det ikke er stor nok rovdyrbestand i Norge til at hvert enkelt individ kan ta så mye husdyr som det påstås.

Nei, vi må passe oss for rovdyrene, folkens! Så mange husdyr som de spiser, så blir de vel så store, stygge og farlige at vi trenger elefantrifler når vi skal på skogtur. Hvis ikke blir vi nok spist opp av den store, stygge ulven, eller kjøttmeisen for så vidt.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst