"Det er typisk norsk å være god"

En beskrivelse av hva som kjennetegner nordmenn.
Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.03.10

Vi nordmenn er et merkelig folkeslag, selv tror vi at vi er verdens navle, men egentlig har vi ikke så utrolig stor betydning i verden. Amerikanerne vet ikke forskjellen på Norge og Sverige engang! Det er skuffende. Norge er jo neste rikest i verden. Vi pumper opp det sorte gull fra Nordsjøen og noen av pengene sparer vi til senere generasjoner. Slik at jeg forhåpentligvis får poteter til middagen når jeg som nittiåring sitter med gebisset i vannglasset og kølappen til himmelriket i hånda.

I utlandet er Norge kjent for å være den idielle velferdstat som skal få slutt på all mobbinga, men hva ligger egentlig bak fasaden?

 

De fleste har ikke noe imot innvandrere, hvem har vel det? Støtt og stadig er det innsamlingsaksjoner til de fattige i u-land på TV ’en, bøssebærere tråkker ned dørene våre og hjerteskjærende reklamer går på Tv. De fleste pleier å gi en slant, jeg også. Men når innvandrerne kommer til Norge, da er det andre boller. Plutselig blir de sett på som inntrengere og ”svartinger” og automatisk sett ned på. Hvis du åpner avise og leser om en av de ti drapene som har skjedd over helgen, står det som oftest: gjerningsmannen er trolig av utenlandsk opprinnelse. Er ikke det å selge skinnet før bjørnen er skutt kanskje?

Norge er en av de landene med størst giverglede, men dette forandrer seg fort når vi skal dele landet med våre nye landsmenn.

 

Vi nordmenn vet å sette farge på verden. Helt fra begynnelsen har vi vært et friskt folkeslag. Dette har vi fra våre staute, store, sterke, sunne og barske vikinger, som løp rundt og skrek som noen gærninger med horn på hodet og lange barter. De sloss som okser og en av dem Leif Erikson fant Amerika i år 1000.

Selv om det bare er i underkant av 5 millioner av oss, er vi en nasjon så glad i vinteridrett som andre nasjoner kan se langt etter. –blir det ikke gull i langrenn, er det sykdom som får skylda.

Norge har hatt noen dårlige perioder også, som da vi var under dansk herredømme. Danskene ga oss bort til svenskene, men dette fant ikke Norge seg i, og var igjen et selvstendig land.

 

Fremdeles drikker nordmenn mye, det har vi fra vikingene. Både hjemme og i syden.

I syden er vi tidlig oppe hver morgen. Vekkeklokken på 7. Bakrus eller ikke.

Da kappløper vi ut og okkuperer de beste solsengene ved bassenget. Deretter inn til frokost. Senere på dagen drar vi ned til stranda. Legger oss på badehåndkledene og passer samtidig med på å få med hele sandstranda. Når vi endelig har funnet oss til rette er det opp med ølboksen, på med solbrillene, mens de samtidig sprayer solfaktor 1 på de røde, solbrente kroppene sine.

 

I følge den berømte tradisjonen drar vi nordmenn i helgene og i feriene til fjells for å gå på ski i ukjente trakter inn til hytter uten strøm. Men hvor mange tror du egentlig gjør dette. Det er nok få. For hvem vil vel gå frivillig på utedass!

Likevel er det heldigvis noen som holder på tradisjonen. Kart og kompass. Ski og staver. Ut på tur, aldri sur. Tar med appelsin og Kvikk Lunsj, Norges nasjonalsjokolade. Unger har vi med også, de krabber rundt mellom granbar og elgskitt. "den skal tidlig krøkes som glad i naturen skal bli"

Mens engelsmenn sitter i teselskap på søndager og føler seg veldig viktig. Da drar Ola Nordmann på skitur. Naturen kaller på nordmenn.

Så glad er vi i å gå på ski at vi til og med kan komme til å krasje i kongen!

Hjem igjen sitter ungene i baksete med kakaobarter, våte votter og sokker med solbrillene på skjeiva.

 

Kinesere har sykler, danskene har vindmøller, amerikanere har hamburgere, italienere har pasta og vi nordmenn har brunosten. Den har gjort oss til akkurat de vi er og det er jeg stolt over. Men noe som er dumt er at vi spiser så mye Grandiosa, har vi helt glemt kjøttkakene, vår nasjonalmat?

Speil og sminke i timene. Motevesker og tyggis. Vesker i stede for sekk, slik at vi alle kommer til å bli dårlige i ryggen om noen få tiår. Sjelden blir det spilt fotball i friminuttene. Da er det opp med mobilen å konkurrere om hvem som kan sende flest SMS. Klar ferdig gå! Tilslutt kommer Norge til å ende opp med tjukke nordmenn med tynne fingre. Er det dette vi vil?

Dagens ungdom har ikke antydning til bein i nesa, vi kommer til å bli en gjeng av noen fordømte nikkedukker. Hvorfor må vi ta slik etter amerikanerne?

Ungdommen skal ikke på fest, nei da, de skal på party, de!

Heller ikke skal de handle, de skal shoppe…

Før i tiden var det heller ingenting som het Valentines day og Halloween. Dette kommer også fra Amerika, ikke at det er noe gærent i det. Men jeg vet at spesielt Halloween er de gamles mareritt. Da trekker de for gardinene, slår av TV ’en og setter seg godt ned i godstolen. Det hender faktisk at de åpner døren. men da klistrer de på et falsk smil og gir de små barna et eple og en mandarin hver. Mens godteriet står godt gjemt i kjøkkenskapet.

 

"Det er typisk norsk å være god", sa Gro Harlem Brundtland under de Olympiske leker i 94. Da holdt nordmennene på å sprekke av stolthet.

Men hva er det egentlig som kjennetegner det norske folk?

Vi er ofte blonde, blåøyde og langbeinte. Har røde roser i kinna, er født med ski på beina og Kvikk Lunsj i munnen. I tillegg er vi motbydelig nasjonalromantiske at det godt kunne vært skrevet en hel bok om det.

Hva er vel bedre kjent i verden enn Norges fjell, fjorder og midnattssol. Dette er vi helt alene om å ha i hele verden. Eller i hvertfall nesten. Svenskene har jo midnattssol, fjorder og fjell de også. De har bare ikke oppdaget det enda.

 

De norske oppfinnelser har revolusjonert verden. Uten dem hadde vi fortsatt levd i steinalderen. Da tenker jeg selvfølgelig på ostehøvelen og bindersen. Hvordan skulle vi ellers holdt orden på taler og manus, hvis det ikke var for bindersen.

 

Vi er et egenartet folkeslag med skiglede som hovedkjennetegn. Vi er høflige, vi er vanligvis gjestfrie, vi takker for maten og vi er naturlige. Vi er oss selv, vi er typisk norske.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst