"Det er typisk norsk å være god"

Kåseri rundt utsagnet "Det er typisk norsk å være god".

Karakter: 5 (VK2, norsk)

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.08.16

Vi nordmenn vet vi er best. Vi har mye penger, lavere arbeidsledighet enn store deler av Europa, gode eksportvarer og et flott land. Så klart vi da tenker: ”Vi er best”. Vi forstår ikke at det er mulig å bli bedre enn oss, eller å ha det bedre enn oss. Vi har jo alt! Skole for alle, oppegående helsevesen, ærlige politikere og store sportsutøvere.

 

Vi blir stadig minnet på hvor gode vi er. Nordmenn vinner støtt og stadig et renn, vi er visst veldig interesserte i sport. Faktisk så er vi best i verden i en del grener. Det sier jo alt om nordmenn. Når en vinner skirenn, betyr det at alle nordmenn er så gode til å stå og gå på ski. Det er jo i og for seg klart vi er gode på ski, vi ble jo født med ski på bena.

 

En gang var norsk film skikkelig, skikkelig dårlig. Det er nå så lenge siden, at det er det ingen som husker. Vi overgår de gode svenskene, vi vinner priser på internasjonale filmfestivaler. Det er ikke lenger bare Amanda som gir priser til norsk film. Filmer blir nominert til Oscar(jada, jeg vet det er noen år siden det skjedde sist), men det er dessverre lenge siden en Oscar-statuett kom med flyet til Norge. Amerikanerne har ikke oppdaget de gode norske filmene. Jeg sier Buddy, Uno og Bare Bea. En drøm for amerikanske ungdommer!

 

Vi har mange som viser frem hvor gode vi nordmenn er. Terje Rød-Larsen har gjort mye godt fredsarbeid i Midt-Østen(og mottatt noen kroner). Paris Hiltoen har norske aner, og viser frem hvor lykkelige, pene og vellykka vi egentlig er. Kathrine Sørland har vist fram sitt pene ytre, og engasjert seg i kvinnefiendtlige saker. Vi har gode musikere, som Lene Nystrøm og Christian Ingebrigtsen. Lene slo igjennom med vakker sang, noe Christian og gjorde. I tillegg kapret han tusenvis av pikehjerter, sammen med de andre medlemmene i A1. Wenche Myhre er Melodi Grand Prix-slager, hun har opptrådt i den europeiske finalen både for Norge og Tyskland. Selvsagt må vi heller ikke glemme alle de andre, strålende artistene som har representert Norge der. Vi har mange som viser hvor gode vi nordmenn egentlig er.

 

Det offentlige Norge er et godt eksempel på hvordan det gode Norge er. Vi har tannhelsetjenesten, som enhver nordmann besøker ofte. Alle elsker å gå til tannlegen, for å vise fram sin gode tannhelse. Ellers har man de offentlige skolene, som skal få frem den nye generasjonen gode nordmenn. Problemet ligger bare i at det gode mennesket, nordmannen må moderniseres og kvalitetssikres. Derfor må man teste elevene, for at alle skal vite hvilken skole som former de beste elevene. Norske elver har dårlige mattekunnskaper og er ikke så gode i språk(selv om vi er best i norsk) – noe som blir sett på som svært bekymringsverdig. Er vi best? Nei. Det må vi jo bli!

 

Siden det norske samfunnet har utviklet seg i takt med andre deler av verden, har vi fått barnehager og eldreomsorg. Barnehagene dekker godt over alle barna i Norge, og prisen er sånn at alle foreldre klarer å betale den. I tillegg blir det mye bedre når staten pålegger kommunene å senke barnehagesatsene, siden stramme kommunebudsjett alltid går i pluss når man reduserer inntekten og hever utgiftene.

 

Den norske oppførselen sier alt om hvor gode vi er. Vi elsker å stikke oss frem i media, ikke minst ute blant folk. Vi gjør alt vi kan for å være ulike, men samtidig best. Enhver nordmann bryr seg ikke om ”Janteloven”, få vet hva den innebærer. Ikke en eneste norsk jente tenker over slanking og skjønnhetsfremkallende midler, siden de vet godt at de er penest i verden. Det fins ingen norske gutter som vil ha større muskler, som finner ut at en lett måte å det på er ved hjelp av steroider og kosttilskudd. Vi vet hvor perfekte vi er. Vi er jo gode!

 

Nordmenn kan ikke alltid ha vært gode, siden uttrykket ”det er typisk norsk å være godt” oppsto på 1990-tallet. Vi må ha jobbet oss opp til dette. Det er ikke så lenge siden Norge ble en selvstendig stat. Før det hadde vi jo vært svensk-norske, og dansk-norske. Er det typisk svensk eller dansk og være god? Vi har jo våre vikingrøtter. Vi var noen hardbarka mennesker fra det høye nord, som skulle utvikle oss til å bli gode.

 

Så vi nordmenn har nok utviklet oss til å bli født gode. Jeg er god, du er god. Samfunnet vårt bygger rundt det å være best, så det er jammen bra vi alle er gode! Hva kunne ha skjedd hvis ikke enhver nordmann var så god? Noen kunne ha falt ut av samfunnet, blitt glemt av det offentlige. De beste ville ha blitt de beste, men det er jo sånn livet blir rettferdig-

 

Vi er altså 4,6 millioner gode mennesker. Ingen tenker mer over det, vi er jo gode. Vi er best. Er det ikke sånn det skal være?

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst