Påskefeiring

Morsomt kåseri om hvordan en skikkelig påske er.
Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.11.12
Tema
Påske

I påskeferien er det meningen vi skal feire Jesu lidelse, død og oppstandelse. Jeg synes hele påskefeiringen er litt rar. Hvorfor skal vi feire at en god, vennlig mann døde en smertefull, grusom død, og deretter oppsto for så å komme til himmelen? Jeg har definitivt aldri feiret noe lignende. Men, uansett, ferie er ferie, så jeg skal ikke protestere på litt fri innimellom.

 

For min del kunne vi ha feiret all slags rare ting, så lenge jeg hadde sluppet å streve med vanskelige mattestykker og uforståelig tysk grammatikk. Jeg hadde gjerne blitt med å feire utløpsdatoen til kongens melk eller navnedagen til Mette Marits fjerne kusine, så lenge jeg hadde sluppet å bruke hodet.

 

For meg er påsken mer en tid hvor jeg har det gøy, enn hvor jeg tenker tilbake på en mann som levde for flere hundre år siden. Jeg syns at påskeferien heller bør tilbringes på påskefjellet, enn på en hard kirkebenk. Påsken er en tid der man skal leke Bjørn Dæhlie og bestige allverdens av nuter og knauser. I påsken skal vi ta på oss solkrem uansett om det er sol eller ei og helst skal vi få god farge og være gode og røde på nesen. Har ikke turistene en så rød ”rudolfnese” at bilistene tar feil av nesene og trafikklys, ja, da har det ikke vært en helt ytterst fantastisk påske!

 

I påsken skal man også lese krimgåtene på Tine-melk kartongene, og ikke Johannes åpenbaring. En påske er ikke en skikkelig påske uten en god dose påskekrim. Når påsken er over er det viktig at det surrer forskjellige teorier og spørsmål oppi knotten din. For eksempel er det helt normalt at du lurer på hvem som farget puddelen til Lise gul, og at du tror det var vaktmesteren som myrdet kona til gartneren med en skiftenøkkel.

 

En ting jeg gjerne vil benytte sjansen til å rette på er uttrykket ”påskestund har gull i munn”. Med den mengden godteri vi stapper i oss i påskeferien bør det heller hete ”påskestund gir HULL i munn” Vi hiver jo innpå med kvikklunsj og har enorme påskeegg, fullstappet av all slags sukkerbombarderte, kariesfremkallende usunnheter. Fortsetter vi slik, vil påsken snart bli tannlegens verste fiende. Det er dermed ikke sagt at det er vår feil. Det er jo butikkenes skyld! De utnytter glade påskeferierende turister med fargesprakende plakater som ytrer om ”påskesalg-ditt og påskesalg-datt”. Påsken har blitt en stor salgsgimikk for butikkene. De setter bare ordet påske på varen og pynter med litt gult papir og selger det til stakkars forbipasserende påsketurister, som er så snøblinde at de ikke engang ser hva de kjøper.

 

I påskeferien er det vanlig å pynte hjemmet med den litt merkelige pynten barna har lagd i barnehagen. Vanligvis er det snakk om to isoporkuler limt sammen, men noen øyne og noen gule fjær her og der, som visstnok skal ligne kyllinger. Av og til overrasker man med noen armer, ski eller en hatt attpå til.

 

Siden jeg var liten har jeg lurt på hvorfor det er haren som skal representere påsken, når et er kyllinger vi pynter med. Den er jo ikke engang gul og sist gang jeg sjekket la den ikke egg. Egentlig har den ingen sammenheng med påsken, men allikevel snakker vi om påskeharen. Det synes jeg er bare merkelig.

 

Og hvorfor i all verden er gul påskefargen? Jo, det skal jeg fortelle deg. Gult symboliserer nemlig glede og varme, noe som er en viktig del av påsken. Påskeferien er jo en tid vi tilbringer med venner eller familie, har det gøy og spiser god mat. Så hvis man ikke har en svigermor som maser, en venn som egentlig er en dust eller en kokk som ikke kan lage mat, ja da er jo påsken en tid fylt av glede og varme.

 

Det sies jo at jula varer helt til påske. Ja, da varer vel påskefeiringen helt til jul…?

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst