Ungdommen ja, de lever i den perfekte digitale verden.
Hele verden lever i en digital hverdag. Vi er preget av mange sosiale medier. De sosiale mediene blir brukt hver dag, men overraskende nok er det de voksne som er mest avhengig og besatt av alle mediene vi har den dag, i dag. De voksne kan ikke gå en dag uten mobilen, nettbrettet sitt, eller miste sin daglige dose av tv serier. Uansett hvor de går, må de ha med seg mobilen sin for å holde seg oppdatert på alt som skjer. Som e-post, nyheter, facebook og twitter. Ungdommen blir helt utslitt og oppgitt av foreldrene sine, at de er så usosiale og avhengige av mobilene og nettbretta sine.
De fleste ungdommer lar mobilen sin ligge hjemme mens de er på skolen. De bruker heller armbåndsur en å bruke mobilen som klokke. De liker ikke å ha med seg mobilen på skolen, eller bruke pc-ene i timen. Dette forstyrrer undervisningen og konsentrasjonen dems, og dette er noe som dem ikke godtar under noen omstendigheter. I timene har de full konsentrasjon på hva læreren sier, er aktive og noterer alt som blir sakt og skrevet på tavla. Timene varer 1 og en halv time på videregående, elevene skulle gjerne ønske at de varte lenger, og en liten pause blir det aldri et spørsmål om. Når det store friminuttet kommer som varer en halv time, møter de vennene sine i kantina. Siden de fleste har lagt fra seg mobilen, så sitter alle sammen og spiser lunsjen sin som de har tatt med hjemmefra og bruker tiden til å snakke om lekser og prøver. Når den lange pausen er over så jubler alle, til å komme seg inn til neste time. Det er som at verden går under for dem hver dag når den lange pausen kommer. Dem elsker jo alle fagene på skolen, og skulle gjerne hatt skole 7 dager i uka, istedenfor bare 5 dager.
Når skoledagen er over så drar de rett hjem. Det første de gjør når de kommer inn døra, er å sette seg ved pulten sin, ta opp skolebøkene og gjøre alle leksene. Foreldrene trenger ikke mase om at leksene skal bli gjort, for de vet godt at leksene er høydepunktet dems hver dag. Middagen blir satt på bordet, og leksene blir satt til side så lenge. De utsetter aldri leksene, så rett etter middag gjør de leksa ferdig og begynner å øve til prøva som er om 3 uker. Mobilen og pc-en, er bare nødt til å vente. De er ikke avhengige av mobilen sin, pc-en eller tv, slik som foreldrene er. Når leksene har blitt gjort så finner de fram pc-en sin. Det første de gjør da er å logge seg inn på ITS Learning, og se hva de skal gjøre i de ulike fagene dagen etter, så de kan forberede seg.
Men akkurat som foreldrene sine så har de også Facebook, E-post, Twitter og mange andre sosiale medier. De holder kontakt med vennene sine på Facebook, og e-post blir veldig mye brukt. På Facebook legger de ut statuser om livet sitt og vennene sine, selv private saker. De legger ut mange bilder, men på bildene har de klær som dekker fra topp til tå. De viser aldri rumpa, magen eller en liten kløft. Det syntes de blir for drøyt og vulgært. Foreldrene spør om de kan ta litt mere lettkledde bilder, som en shorts og utringet topp. For de vil vise fram hva slags fine barn de har, ved å spille på kroppen dems, personligheten er det ingen som faller for ``vettu`` forteller foreldrene til dem.
Når familien drar på restaurant, så tar alltid foreldrene med seg mobilen, og ungdommen noen ganger. Forskjellen er at ungdommen lar den ligge i lomma, i tilfelle vennene skal ha tak i deg. Mens foreldre sitter med ``nesa langt nede i smarttelefonene sine. Nå til dags så er det jo gratis internett å få mange steder. Så mens familien sitter på en restaurant og venter på maten, så sitter ungdommene og prater med hverandre, og foreldrene sitter på hver sin smarttelefon og har ingen kommunikasjon med hverandre eller barna sine. Om mor får en melding mens de spiser, så drar hun like herlig opp mobilen, leser meldinga og svarer på den med en gang. Barna skikker rart, og tenker ``kunne hu ikke har spart seg med å svare til alle var ferdig med å spise?``
På smarttelefonene finnes det mange spennende ``apper``. Som instagram, snapchat, Twitter og mye mer. På instagram kan man legge ut bilder av hva man vil, folk kan kommentere, like og følge hverandre. Ungdommen legger kun ut bilder som foreldrene har godkjent, og ingen av dem er vulgære. På snapchat kan man sende bilde og video til personer, hvor du velger hvor lenge de kan se bilde, som er en tid fra 1-10 sekunder. De sender aldri lettkledde bilder, eller videoer. Kun bilder med klær som dekker over kroppen, og videoer av naturen, eller bare av katten din. Twitter og Facebook er mye likt, her kan du skrive hva du vil, og legge ut hva du vil. Det er et sosialt medie, hvor alle kan være medlemmer, og alle kan snakke sammen og trives inne på nettsiden. Folk blir aldri hengt ut av andre, mobbing blir det aldri noe av, og det er bare positive meninger om nettsidene.
Grunnen til at vi lever i en perfekt digital verden, er at vi kan kommunisere med hverandre. Vi har mobiler, ipad`er, iPod ‘er, nettbrett og pc-er. Men en pc blir litt stort å bære rundt på i byen, restauranter og andre steder. Men nå kan vi jo gjøre nesten alt det samme på mobilene, som vi kan med pc-ene. Og det er så perfekt, fordi alle kan trives og ha det bra inne på sosiale medier. Det er ingen som blir mobbet eller hengt ut på noen som helst måte. Mange ungdommer har også blogger. Her skriver dem om livet sitt, interessene sine og legger ut bilder. Alle kan lese bloggen, se på bildene og kommentere. På de ulike bloggene, blir det kun lagt igjen fine og hyggelig kommentarer. Ting som kan være sårende eller mobberelatert, blir aldri kommentert av en eneste person. Alle skal trives inne på de sosiale mediene vi har, så alle følger nettvett reglene, før de kommenterer noe som helst.
Vedlegg:
“Vi blir avhengige av nyheter på mobilen” fra Aftenposten 20. Februar 2013. (Vedlegg 3)
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst