Anonyme Alkoholikere er 70 år

Om AA eller anonyme alkoholikere som fylte 70 år i sommer.

Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2005.12.27
Tema
Alkohol

10. juni var en dag som ikke gjorde seg spesielt bemerket for de fleste, men for en del var det faktisk en liten merkedag. Da var det nemlig 70 år siden Anonyme Alkoholikere eller bare AA ble startet.

 

Ingen vet vel hvor mange liv og hvor mye lidelse som har blitt spart for de mange alkoholikerne - og deres pårørende - som har funnet AA og brukt det for å finne veien til et edruskap og ut av fyllas elendighet.

 

Anonyme Alkoholikere eller AA ble startet i 1935 av en aksjemegler fra New York og en lege fra Ohio som begge hadde vært håpløse alkoholikere. De grunnla AA med det for øye å hjelpe andre som led av alkoholisme, og dermed også holde seg selv edru. Legen var den siste av de to som sluttet å drikke. Datoen da han inntok alkohol  siste gang - 10. Juni 1935 blir derfor regnet som AA stiftelsesdato.

 

AA vokste ved etablering av delvis selvstendige grupper, først i USA, og senere rundt om i verden, dvs gruppene er autonome bortsett fra i saker som vedrører andre AA grupper eller AA som helhet. Pr. i dag er anslått at det er over 90 000 AA-grupper og over to millioner medlemmer i 142 land. I Norge er det over 165 AA-grupper. Bare i Kragerø er det to-  Kragerø AA som i år har vært aktiv i  30 år og Vestmar AA som har 23 års aktivitet bak seg.

 

Begge disse gruppene har ukentlige møter og kan kontaktes på tlf.  99 23 20 39

 

For å belyse hva AA er følger her formålsparagrafen:

 

”Anonyme Alkoholikere er et fellesskap av kvinner og menn som forsøker å løse et felles problem ved å dele erfaring, styrke og håp med hverandre for at de kan løse sitt felles problem og hjelpe andre til å friskne til fra alkoholisme. Den eneste betingelse for medlemskap, er et ønske om å slutte å drikke. Det er ingen avgift eller kontingent for AA medlemskap. Vi er  selvhjulpne gjennom egne bidrag. AA er ikke knyttet til noen sekt, trossamfunn, politisk parti,  organisasjon  eller institusjon. AA ønsker ikke å ta stilling i noe stridsspørsmål, hverken støtter eller  motarbeider noen sak. Vårt fremste formål er å holde oss edru og hjelpe andre alkoholikere til  edruskap.”

 

For å klare det, har vi i AA et foreslått 12 trinns program hvor det 1. trinnet er det eneste som faktisk omhandler alkohol og lyder slik:

 

 • Vi innrømmet at vi var maktesløse overfor alkohol, og at vi ikke lenger kunne mestre våre liv
 •  

  De øvrige trinn omhandler foreslåtte steg  for å bedre edruskapet og livskvaliteten som man har tapt som våt alkoholiker.

   

  Gjennom tidene har AA bekreftet og styrket tradisjonen om være selvhjulpne ved egne bidrag, og verken søker om, eller aksepterer, bidrag utenfra.

   

  Man kan spørre seg om hvorfor AA er  så anonyme. Til det er å si at AA bestreber seg på å gjøre AA som Felleskap og dets  program om gjenreisning fra aktiv ”våt” alkoholisme kjent, men ikke personene som som bruker AA-fellesskapet.

   

  Personlig anonymitet er et av AAs grunnleggende prinsipper. Det disiplinerer Fellesskapet til å bli ledet av prinsipper, ikke persondyrkelse. Vi har ingen ledelse og de ulike tjenester går på rotasjon. Anonymitet i de offentlige medier er en forsikring til alle AA-medlemmer, spesielt nykommere, om at deres deltagelse i AA ikke vil bli gjort kjent for andre. AA fører ikke noe medlemskartotek eller møteprotokoller.

   

  Dette var litt om jubilanten AA – Fortalt av meg og på vegne av meg selv, som en takknemlig bruker av AA - av hensyn til våre anonymitetsprinsipper vil jeg også avstå fra å bruke eget navn under dette skriftet.  

   

  Vennlig Hilsen

   

  Glad tørrlagt alkoholiker

  Legg inn din tekst!

  Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

  Last opp tekst