Arven etter Stalin

Interessant innfallsvinkel om Josef Stalin og hans status i dagens Russland.
Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2010.12.12

Stalin overtok et land med ploger og etterlot seg et et imperium med atomvåpen. En tredjedel av alle russere mener at Stalin var en stor krigsleder. 1 av 6 mente at han var den største herskeren landet noensinne har sett maken til. Stalin var 7 ganger så populær som Jeltsin.

 

Stalin var en mer skremmende historisk person enn det Hitler. Og det er ikke fordi han drepte flere folk. Det er fordi Stalin ikke var noe engangstilfelle slik som Hitler var. Stalin brøt ikke frem fra ingensteds. Han var en del av av en historisk tradisjon med makt gjennom terror. Stalin finslipte denne tradisjonen som kan dukke opp igjen. Det er hans spøkelse og ikke Hitler sitt som vi bør være redd for.

 

Praier man en drosje i Berlin i dag vil man ikke se at sjåføren har hengt opp et bilde av Hitler i drosjen. Hitlers fødested er ikke en helligdom. Det blir ikke lagt friske blomster på hans gravsted hver dag. Hitler blir ikke hyllet som en stor helt av ledende tyske politikere. Hitlers gamle parti fikk ikke over 40% av stemmene ved det siste valget. Men dette gjelder for Stalin i dagens Russland.

 

Tallene på hvor mange som ble drept i SSSR mellom 1917 og 1953 er høyst usikre. Alt mellom 25 og 85 millioner er blitt anslått. Likevel nyter Stalin fremdeles stor popularitet. Statuen av ham er kanskje tatt ned og gatenavnene er nok endret. Men det var ingen Nürnberg-rettssak som det var i Tyskland. Det var ingen Sannhetskommisjon som det var i Sør-Afrika etter Apartheid-systemet.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst