Er egentlig demokrati "superbra"?

Mange tror demokrati er bedre enn diktatur, men er det egentlig det?
Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2022.05.30
Tema

Mange tror at Demokrati er bedre enn diktatur, i et demokratisk land har du full stemmerett og hvem som helst får lov til å være med og bestemme. I motsetning til diktatur, hvor noen få ledere styrer landets økonomi. Mange ser på diktatur som noe negativt, men er det egentlig det? Det synes ikke jeg.

I sesong 2, episode 5 av «Sånn er Norge» forklarer Harald Eia hva som er både negativt og positivt med demokratier og diktaturer. Han sier også at demokratier er «ineffektive» det vil si at demokratiske land er forsiktig med hva de gjør, de bruker alt for lang tid på å planlegge byggingen av sykehus og veier. I motsetning til Kina som brukte 10 dager på å bygge et sykehus under starten av Covid-19.

Vis vi tenker på klima, tror jeg aldri demokratiske land får noe orden på. I Norge har det vært snakk om klima de siste 10 – 15 årene, med minimal forandring. Grunnen? Fordi om en leder i ett demokratisk land sier at de vil ha slutt på oljen, eller at drivstoffprisene blir skal bli høyere taper de valget. I diktatur derimot kan de gjøre endringer uten noen særlig konsekvens. Etter at Kina satte i gang et prosjekt som innebærer å sette opp solcellepaneler, ble de det landet med mest solcellepaneler i verden (2018).

Om flere land blir diktaturer får vi gjennomført ting fortere, vi får løst klimakrisen fortere og kan deretter sette søkelys på andre ting som for eksempel helse, fattigdom og økonomi. Nå har vi hatt demokrati lenge, det har virket, men med demokrati dukker det opp flere problem som vi ikke klarer å håndtere, derfor tror jeg diktatur hadde vært løsningen.

Håper den som leser dette tenker litt over det, hindringene vi lager klarer vi ikke å løse med demokrati, derfor må vi tenke nytt. En god leder som setter klimakrisen i «sjakk» gjør det sånn at vi kan endre på andre ting også. Vi trenger rett og slett ett nytt system.


Kilder:

https://www.minervanett.no/arbeidere-kapitalismekritikk-okonomi/nar-diktatur-er-det-beste-argument-mot-demokrati/358550

 

https://tv.nrk.no/serie/harald-eia-presenterer-saann-er-norge/sesong/2/episode/5/avspiller

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst