Innfør skoleuniform nå!

Et leserbrev om skoleuniform. Kunne du tenkt deg å gå i skoleuniform?
Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.21

Presset på norske ungdommer blir stadig større, og noe av det verste er klespresset. Kleskjeder som Cubus og H&M er i kategorien ”billige klær”, mens Jean Paul, Louis Vuitton, Lee, DC, osv er meget ettertraktede og dyre merker.

 

Det har flere ganger vært debatt om hvorvidt det skal innføres skoleuniform i den norske skole. I 2005 ble det lagt frem en undersøkelse som viser at 48 % av foreldre med barn i skolen ønsker at det blir innført skoleuniform. For meg sier dette noe om at ikke bare barna presses, men også foreldrene. Foreldre presses av sine barn til å kjøpe klær som kanskje ikke et stramt budsjett har penger til. Det vil være vanskelig å si at man ikke har råd, og barna vil kanskje komme opp i vanskelige situasjoner. Mange barn og ungdommer mener de selv må få bestemme hva de skal ha på seg, og dette kan jeg skjønne. Men jeg mener at man kunne ha møtt elevene på halvveien, og latt dem være med å designe en eventuell skoleuniform.

 

Loven i Norge i dag sier at man ikke kan pålegge skoleuniform, for man kan kun forby enkelte klesplagg av ulike grunner, men da må det forsvares med at det hindrer skolene i deres læringsoppdrag eller utgjør en helse- og sikkerhetsrisiko for elever og lærer. Eksempler på dette er religiøse plagg eller nagler.

 

Det er gjort forskning som viser at skoleuniform ikke vil utjevne sosiale forskjeller i forhold til klær, men mange tror at det vil bli mindre forskjeller mellom rik og fattig, fordi klærne ikke lenger vil si noe om familien du kommer fra, og deres økonomi og prioriteringer i forhold til økonomi.

 

De fleste foreldre med litt sunn fornuft kan vel sette seg inn i den situasjon at man har dårlig økonomi, ikke råd til dyre merkeklær, og du vet at barnet ditt blir mobbet på skolen, men ALLIKEVEL kan man ikke gjøre noe, for det har man ikke økonomi til!

 

Derfor mener jeg skoleuniform er den beste løsningen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst