På tide å logge oss på

VG1, Karakter: 6- (finpusset litt etterpå). Tekst om sosiale mediers påvirkning på unge fra en ungdoms perspektiv.
Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2017.03.11
Tema

På tide å logge oss på 

Vi, dagens ungdommer, er den første generasjonen som vokser opp med sosiale medier. Vi deler bilder av kroppen vår, statuser om vårt «perfekte liv» og artikler med overskrifter som «den perfekte kvinnekropp» eller «dette gjør du galt når du sminker deg». Denne «mange-til-mange-kommunikasjonen» har blitt en alt for naturlig del av hverdagen vår, og jeg, ei 15 år gammel jente, er lei av dette. Jeg er lei av kroppspresset, de uoppnåelige kravene og prestasjonspresset! Ungdommer sulter seg hjel, kutter seg selv og rett og slett slites ut i dagens samfunn. Nå er det nok!

Serien Black Mirror, episode tre i sesong tre, tar for seg en framtid fullstendig kontrollert av hvordan mennesker vurderer hverandre på sosiale medier. Hvor godt livet er, avhenger av hvor høyt andre «rater» en på sosiale medier. Det vil si, jo dårligere «rating», jo lavere status og kvalitet på livet får man. I episoden følges ei dame, hvor «ratingen» begynner å synke. I sine desperate forsøk på å opprettholde hverdagen, ender hun med å bli en utstøtt fra samfunnet. Samtidig forstår hun at hun har befridd seg selv fra samfunnets brutale krav.

Serien overdriver nok litt betydningen av sosiale medier, men det er ikke å legge skjul på at de rett og slett har tatt over livet til mange. Sosiale medier tilbyr informasjon, underholdning og kommunikasjon fra hele verden i en liten duppedings. Telefoner blinker som et juletre, og skjermene blir avbrutt av «snapper» og «facebookvarsel» døgnet rundt. Da er det ikke rart at man blir oppslukt i den lille skjermen man bærer med seg i lomma. 

En undersøkelse gjort av barne-, ungdoms- og familiedepartementet viser hvor mye tid personer fra 16-24 år har brukt på nett i 2005 og i 2015. I 2005 brukte en vanlig 17-åring gjennomsnittlig litt over en time på internett, mens en 17-åring i 2015 brukte cirka tre og en halv time, altså en økning på over 300 prosent. 

Sosiale medier skaper et urealistisk bilde hverdagen ikke kan måles med. Vi, ungdommene i dag, sliter mye med selvbilde vårt, og føler oss presset til å prestere til det uoppnåelige. «Det perfekte liv» har blitt et aktuelt begrep på sosiale medier. For hvor mange av oss har ikke prøvd å finpusse litt på oss selv? Hverdagen skal være innholdsrik, vennekretsen stor og livet uten bekymringer. Det er heller ikke til å legge skjul på at man dømmes ut fra utseende. Vi har blitt sykelige opptatte av utseende og vekt. Dette er det på tide at vi gjør noe med! Vi, generasjon prestasjon, må stoppe galskapen sosiale medier driver oss til. Er jeg ikke god nok som jeg er? Er det fysisk mulig å være god i absolutt alt?  

For ikke lenge siden begynte en ny serie kalt «Sykt Perfekt» på Tv2. Serien handler om syv jenter som tilsynelatende lykkes med det de gjør, men som står fram med hvordan de egentlig har det. De forteller om det brutale presset om å prestere på skolen, i fritidsaktiviteter og ikke minst det sykelige kroppspresset sosiale medier har tilført oss.

Aksel Tjora, professor i sosiologi ved NTNU, utførte et forskningsprosjekt på 14 deltagere i alderen 21-29 år. De skulle prøve å leve uten sosiale medier i tre uker. Forskningen viste at deltagerne ble fysisk uvel da de prøvde å tilpasse seg livet uten nett og sosiale medier, men på slutten av forsøket var det en overraskende endring. Alle hadde blitt mer konsentrerte og følte de hadde mer fritid. Da forsøket var ferdig, var deltagere enige om at de følte de nesten ikke hadde gått glipp av noe.

Det er på tide at vi tenker på oss selv og andre, da vi må være varsomme med hva vi faktisk legger ut på nett. «Det perfekte liv» som vi alle streber etter, eksisterer ikke. Dette er noe vi bare må innse. Selv om episoden av Black Mirror viser et ekstremt utfall av sosiale medier, er det fortsatt en skremmende realistisk tanke bak. For er det ikke i den retningen vi er på vei? Vi er nødt til å innse hvor mye skade mobilen i lomma forårsaker og ta noen drastiske valg. Vi må begrense tiden vår på sosiale medier, logge ut av dem, eller til og med slette appene. Nå må vi logge oss på den virkelige verden igjen. Selv hvor skremmende det høres ut, vil resultatet kanskje overraske deg.

Kilder:

http://www.tv2.no/a/7951827/

Sykt Perfekt – Tv2

https://www.bufdir.no/Statistikk_og_analyse/Oppvekst/Fritid/Barn_og_unges_mediebruk/ 

http://www.sifo.no/files/file79625_oppdragsrapport_1-2014_web.pdf

http://www.aftenposten.no/meninger/sid/Sosiale-medier-tar-overhand-76232b.html 

http://www.online.no/forbruker/tre-uker-uten-internett.jsp

Black Mirror sesong 3, episode 1

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst