Reaksjoner mot mp3-lov
Jeg har valgt å skrive om den nye åndsverkloven. Den kalles MP3-loven i media, og har vært mye omtalt i det siste. Mange reagerer på denne loven og derfor skal jeg skrive litt om hva dette innebærer og hvorfor loven har blitt innført.
Mp3-loven ble innført for ikke mange ukene siden. Denne loven dreier seg om å forby overføring av musikk fra en cd med kopisperre over til mp3 spillere, mobiler og slikt. Noen cd plater har man lov å kopiere og laste ned på MP3 spilleren sin. Når det gjelder CD med kopisperre er det ikke lov å kopiere denne.
Prosjektleder i IKT- Norge Fredrik Syvertsen sier at nedlastningen av musikk utgjør ca 70 % av trafikken gjennom internett i dag. Dette er utrolig mye. Størstedelen er mp3-filer og filmnedlastning, men filmnedlastningen vil øke med årene sier han.
Han sier også at de kunne kriminalisert 75 % av de unge i dag for dette. Det er imidlertid virkelig ikke bare de unge som driver med dette. Ifølge undersøkelser har en million nordmenn over 15år kopiert mp3 filer fra nettet.
Musikkbransjen har også innsett at det er umulig å stoppe privatkopieringen, for nå tilbyr flere og flere nettsteder kopiering av musikk og filmfiler. Det med at cd produksjonen har, eller kommer til, å synke har nok spilt en veldig stor rolle i denne saken.
Plateindustrien er redde for at kopiering av musikk fra nettet skal ta overhånd, og at plate salget skal synke så mye at de går konkurs. De ønsker selvfølgelig å ivareta sine interesser og tjene mest mulig penger.
Etter at denne loven kom har over 10.000 mennesker protestert mot dette blant annet via internett.
En av privatpersonene som tilbyr musikk på nettet reagerte kraftig på lovforslaget og startet en underskrifts kampanje. Disse ønsker å boikotte både plate industrien og forslaget til at det skal være ulovlig å kopiere musikk fra egenkjøpte kopibeskyttede cd over til mp3- spillere.
Mange reagerer også sterkt på at man blir kriminalisert hvis man laster ned musikk fra nett.
Dette er misforstått i følge aftenposten.
’’Man blir ikke kriminalisert hvis alle sjekker rundt hvilke cd plater som har kopisperre og ikke før dere kjøper den og kopierer.’’ sier ansvarsleder Mona Skogen.
Musikkprodusenter, plateselskaper og en del band sier at å laste ned musikk kan likestilles med å stjele fra fattige barn. Etter min mening er dette en drøy påstand. Det at personer som legger ut musikk på nettet som kan lastes ned bør være en privatsak. På enkelte nettsteder må man også betale for musikken. Dette er ikke i nærheten av stjeling. Det er å låne fra andre. Det burde også være en privatsak om man ønsker å høre på musikk fra en CD plate eller fra sin egen MP3 spiller eller Ipod.
Selvfølgelig er det jo bra for plateselskapene at denne loven er laget, men hadde det ikke vært en ide å oppheve dette når det så mange som er i mot dette?
Platesalget ville allikevel være i rute, selv om mange bruker nedlastningsprogrammer på nett.
Tenk på alle de som har cd spillere istedenfor mp3 spillere. De kommer fortsatt til å kjøpe cd-er uten å kopiere dette til andre spillere og mobiler.
Jeg tviler på at plateselskapene hadde gått konkurs fordi det er så mange som fortsatt kjøper cd-er ikke bare pga musikken men pga sangtekster eller bilder i coverne, og ikke minst er det veldig populært å gi cd’er til gave.
Konkusjonen er at man må trå varsomt å sjekke de CD platene man kjøper så man følger loven og ikke blir kriminalisert.
Det er fint at dette tas opp i media, så man får avklart hva som er lov og ikke.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst