Skoleuniform, et våpen mot mobbing?

En stil om skoleuniformer. Kan skoleuniform være et tiltak mot mobbing? Kom gjerne med tilbakemelding!

Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2011.09.15

Vi lever i et samfunn der det er veldig stort fokus og press på klær og mote. Dette er et problem for flere ungdommer i dag. De ungdommene som ikke har de rette klærne kan lett falle utenfor. Det skapes nye trender hele tiden og det er ikke lett og følge med i svingene. Hvis skoleuniformer blir tatt i bruk av den Norske skolen, vil klær naturligvis ikke ødelegge for så mange ungdommer som det gjør i dag.

 

Når det diskuteres skoleuniformer i Norge er det mange som sier at det er kjedelig at alle er prikk like og at folk må få lov til være seg selv. Jeg vet om en ting som er mer kjedelig enn at folk har på seg like klær. Det er at ungdommer blir mobbet, utestengt eller sett rart på, på grunn av det de har på seg. Er det ikke viktigere at folk trives på skolen, enn at de har på seg den samme uniformen? Skoleuniform tar jo ikke vekk personligheten til de forskjellige ungdommene. Vi vil fortsatt være ulike, selv om vi på skolen bruker de samme klærne. Noen er utadvendte, andre er sjenerte. Noen liker fotball, andre liker å synge. Disse tingene vil ikke forandre seg i det hele tatt.

 

Vi er på skolen for å lære, men trives vi ikke på skolen blir det veldig vanskelig å fokusere. Barn og ungdommer bruker mange timer i uka på skolen, derfor er trivsel utrolig viktig. Cirka 30 prosent av elevene i videregående skole dropper ut før de er ferdig. Jeg tror ikke at alle dropper ut på grunn av det faglige, men at mange kanskje dropper ut på grunn av trivsel. Det er ille og det er noe vi er nødt til å gjøre noe med.

 

En annen viktig ting er penger. Det er ikke alle som har penger til å kjøpe, kjøpe og kjøpe nye klær hele tiden. Da er det lett å fordele elevene inn i “fattig og “rik.” Dette er også et problem for de som har mye eller godt nok penger. Jeg vet selv hvor vanskelig det er å motstå salget på Bik Bok når det er litt godt med penger i lommeboka. I stede for å bruke pengene på noe nødvendig, bruker jeg de heller på nok en ny topp som jeg blir lei av etter noen måneder. Verre føles det selvfølgelig når det bare er enkroninger og femtiøringer i lommeboka og venninnene mine kommer med nye sko og jeans på skolen. Hvis alle hadde gått med skoleuniform ville det ikke blitt et like tydelig skille på de som har penger og de som ikke har det. De som er først ute med det nyeste og hotteste og de som ikke er det.

 

Jeg prøver selvfølgelig ikke å si “bruk skoleuniform og alle problemer i skolen vil bli løst.” Det jeg prøver å si er at skoleuniform kan være med å bidra til en bedre skoledag for veldig mange. Jeg tror uniformen er et veldig godt våpen mot mobbing, utestenging og så videre. Mobbing er noe som aldri kommer til å forsvinne, det er et uløselig problem. Vi kan likevel gjøre mye for å få slutt på mye av mobbingen, men her er det veldig mange faktorer som spiller inn. Skoleuniform kan være en av de faktorene.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst