Trenger vi egentlig lekser?

En debattartikkel om lekser. Artikkelen tar opp et viktig og debattert tema i dagens samfunn på en god måte.

Karakter: 6

Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2010.05.10

Den norske skolen har alltid hatt lekser, og det har vært naturlig å ta med seg noe av skolearbeidet hjem. I det siste har derimot debatten om vi egentlig trenger lekser dukket opp i media og blant politikerne. Trenger vi egentlig lekser?

 

På samme måte som politikerne er delt i synet om lekser, er også den norske befolkningen delt. Ferske meningsmålinger viser at ca halvparten er for lekser, og halvparten imot. Selv er jeg ikke i tvil om at den norske skolen trenger lekser. Hvorfor mener jeg det?

 

”Lekser skaper sosiale forskjeller!” Det sier partiet SV. De argumenterer med at ikke alle foreldre er like resurssterke innenfor skolefagene, og at barna derfor har forskjellig utbytte av leksene. Derfor foreslår SV å fjerne leksene for alle, slik at alle skal være så like om mulig. Dette blir helt feil. Foreldrene er en viktig ressurs, som innehar mye kunnskap. At SV framstiller foreldrene som et problem, yter ikke rettferdighet. Å frata alle mulighetene til å gjøre lekser, vil også frata barna muligheten til å utnytte den kunnskapen foreldrene har. Det SV foreslår, er at ingen skal kunne ha utbytte av den ressursen foreldrene er. Synes du det er riktig?

 

At de skaper sosiale forskjeller er et godt argument, da spesielt lekser i de senere trinnene stiller store krav til foreldrene. En situasjon der noen har tilgang på mer kunnskap enn andre er jo ikke helt rettferdig, men må løses på andre måter enn å frata alle barna den kunnskapen. At ingen kan bruke en ressurs mange har tilgang på, blir feil. Frivillig leksehjelp kan derimot være et godt alternativ.

 

”Hva med heldagsskole da?” Spør du kanskje. ”Det vil jo gi alle barna muligheten til å gjøre lekser med lærere til stede!” Også dette er et forslag som i teorien kanskje høres ut som en god ide, men erfaringer viser at det likevel ikke fungerer like godt som planlagt. Å ha barn samlet i et klasserom i 7-8 timer blir veldig mye. Jeg sliter selv med å konsentrere meg i 6. time på skolen, og skulle vi lagt til 2 timer ekstra, ville jeg nok ha blitt veldig sliten. Å jobbe med kjedelig og vanskelig matte mens alle dine beste venner sitter rundt deg, fungerer rett og slett ikke. Da er det bedre å kunne jobbe i ro og fred hjemme.

 

Ordet ”arbeidsvaner” må vi heller ikke glemme. Det er godt kjent at lekser bidrar til å skape gode arbeidsvaner, siden lekser lærer deg at du må jobbe for resultatene.  Lekser gir elevene et ansvar, ikke ulikt det du kanskje kan oppleve i arbeidslivet senere. Når du får leksene, må du selv sette opp når du skal gjøre dem, men samtidig ta hensyn til fritidsaktiviteter og lignende som tar tid i hverdagen.

 

Det argumentet som er vanskeligst å motsi i denne debatten er resultater. Flere forskningsrapporter viser at skoler som praktiserer lekser oppnår høyere resultater enn de leksefrie skolene. Selv om leksene betyr mer arbeid, bidrar de også til å bedre skoleresultatene. Leksene er ofte en repetisjon av det du lærer på skolen, noe som er nødvendig for at du skal lære stoffet ordentlig. Norge har alltid hatt lekser, og synes du ikke dagen samfunn, som består av gårsdagens skoleelever, fungerer greit?

 

Likevel, leksene stiller ikke bare krav til foreldrene, også lærerne må trå til. En nylig foretatt undersøkelse viser at bare 10 % av lærerne går gjennom leksene i etterkant, og starter faglige diskusjoner rundt elevenes arbeid. Det er for dårlig. Å gi elevene lekser uten å gå gjennom i etterkant fører til at elevene ikke føler at det er noen vits med leksene. Bruker læreren derimot leksene i senere undervisning, blir elevene ”tvunget” til å legge ned arbeid i leksene. Å gjøre noe riktig føler til at elevene oppnår en mestringsfølelse, som inspirerer de til å jobbe videre. Samtidig er det også velkjent at vi lærer av feil.

 

Alle barn er forskjellige, og lærer derfor på forskjellige måter. Det er dermed ikke gitt at alle har like stort utbytte av lekser. Erfaringene viser likevel at de fleste barn får bedre skoleresultater med hjemmelekser. Likevel, det beste ville vært en mer individuell skole, som er mer tilpasset hver elev. Dessverre blir nok det for dyrt, men det hadde garantert hjulpet på skoleresultatene.

 

For å oppsummere er lekser er en viktig del av dagens skole. Selv om de fleste elevene nok ville ha kvittet seg med leksene på kort sikt, og heller brukt tiden på andre ting, er lekser viktig på lengre sikt. Forskningsresultater viser at leksene bidrar til å oppnå bedre læringsgrunnlag for elevene, og det er tross alt det viktigste. Fritidsaktiviteter er viktig det også, men får komme i andre rekke. I tillegg er det velkjent at lekser bidrar til bedre arbeidsvaner. Hva er din mening om lekser?

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst