Ungdommen nå til dags

Handler om hvordan det er å være ung i dag.
Sjanger
Leserinnlegg
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2010.11.09

Å være ung i dag er rett og slett ett slit. Jeg er ei jente på 18 år som vet alt om dette. Ikke er det bare maset om utdanning og valg av skoler og lignende, det er så mye mer som forventes av oss, mange valg vi må ta, press fra alle kanter. Vi må helst ha en jobb ved siden av skolen for å få litt inntekter, bilsertifikatet må helst være i boks så fort som mulig og vi bør være i god fysisk form og trene regelmessig. Vi må også være den perfekte venn for våre jevnaldere, gode forbilder for de yngre, og ansvarlige, lovende og flotte ungdommer i de voksnes øyne. Det finnes også så mye mer drikkepress, røykepress, narkotikapress og sexpress enn vi aner, men det er noe de fleste ungdommer vil oppleve. Livet til de unge i dag består rett og slett av så mangt.

 

Gjennom hele ungdomsskolen er det stadig vekk mas om valget vi må ta om veien videre. Nå til dags må du som regel ha en form for utdanning, noen år på skolebenken, for å kunne gjøre noe i livet. Ikke er dette noe enkelt valg, det handler jo om resten av ditt liv, og det står mellom så utrolig mange forskjellige retninger, linjer, skoler og jobber. Det dukker opp nye brosjyrer, blader, plakater og reklamer hele tiden og hodet tenker bare hardere og hardere for hver dag, og noen har ikke peiling på hva de vil. Og når du først har tatt ett valg og er godt i gang med videregående, kommer det nye valg, mer mas og mer forventninger om hva du vil gjøre når disse årene er over, og det finns fremdeles dem som ikke har peiling. Da er det dem som bare gjør noe for å gjøre noe, noen velger feil og går om igjen årene og prøver ut nye retninger, andre får panikk når de enda ikke vet hva de vil gjøre resten av sitt liv. Jeg har heldigvis funnet ut at det går an å ha litt tenketid også, at du kan vente med studiene noen år, at det finnes voksenopplæring for dem som har valgt feil i sin ungdom. Det burde være mer fokus på at når en er ung kan en heller prøve ut litt forskjellig, ha litt tenketid og bli kjent med seg selv, istedenfor å bare haste seg inn i ei utdanning når en ikke er helt sikker.

 

Det finnes ikke en dag der jeg kan komme hjem og slenge meg på sofaen uten å tenke på hva jeg burde ha gjort. Enten er det en prøve som må leses til eller andre oppgaver som må gjøres i forhold til skolen. Eller så er det teorien til bil som må leses på, det må øvelseskjøres, kjøretimene må klemmes inn i timeplanen og jeg må være klar til oppkjøringen. Jeg må helst trene og være i god form, og jeg må egentlig bestemme meg for hva jeg vil gjøre til neste år igjen. Og for å få råd til alt jeg trenger, må jeg også være i timevis på jobb selv om jeg allerede er veldig sliten etter skolen, og husarbeid er også viktig og hjelpe til med for å få hverdagen til å gå, og helst må jeg spise sunt og ofte for å ha ei god helse. Det er også viktig å ha tid til venner, kjæreste og familie, og alt dette gjør at uka forsvinner, og det kommer ei ny med like mye forventninger. Men det som få ungdommer i dag er klar over er at selv om alt dette er viktig, er det minst like viktig å ta vare på seg selv. Ikke bare å ta vare på kroppen med trening, men også ta vare på sinnet, den psykiske helsa. Ta deg tid til å slappe av, være fornøyd med deg selv og dine prestasjoner i livet. Dette er det faktisk ikke så mange ungdommer som er klar over. Kanskje det er en grunn til at stadig flere ungdommer sliter med dårlig selvtillit og psykiske problemer?

 

Jeg synes det er viktig at ungdom kommer i sammen og får kose seg og ha det gøy, men nå til dags handler det egentlig mest om alkoholen og hvor fulle vi blir. Det er uaktuelt å komme på en fest uten å drikke alkohol, i det tilfelle må du i hvert fall ha en veldig god grunn som for eksempel at du kjører, eller skal på jobb dagen etterpå, er kristen eller noe i den slagen, men drikker du ikke er det nok at du bare stikker innom festen noen minutter. Konserter, festivaler og andre litt større sammenkomster er også uaktuelle uten alkoholen inne i bildet. Men det er greit, alkohol er viktig for mange for at de skal ha det gøy og være sosiale. Men for ungdommer handler alkoholen om å teste grenser og utforske ting som hvor mye kroppen din tåler. Du har ikke vært skikkelig full før du har hatt en nær døden - opplevelse, og det skal helst bare les av i ettertid. Ungdommene skal være tøffe og det er kult og leve farlig. Derfor er det også flere og flere som når de er lei av alkoholen, begynner å teste kroppen med ulike narkotiske stoffer. Dette er farlig, samtidig som det er det ulovlig, så hva er vell ikke mer spennende enn det? Tankegangen er jo at når andre gjør det kan eller må jo du også gjøre det, du skal være skikkelig sta og tøff hvis du for eksempel vil vente til du er 18 med å drikke alkohol.

 

Sexpress er også ett problem for mange. Det er teit å være jomfru, men du kan fort stemples som en hore/horebukk. Mange gjør ting de egentlig ikke vil og som de ikke er klare for. Og mange vil teste ut dette området og bli kjent med sin seksualitet, men samtidig kan det komme mye anger og mange sårede følelser. I denne alderen er det mange følelser og spenning mellom de ulike kjønnene. Det å ha en kjæreste og en status er veldig stas, og det å være forelsket er det beste som kan skje en. Men det er så utrolig mange ungdommer som sliter med kjærlighetssorg og vonde følelser når ting ikke funker slik en ønsker det skal.

 

Rykter er også noe som en aldri kommer foruten. Hva du enn gjør, kan bli snakket om og forandret til noe helt annet. Du kan høre det verste om deg selv, selv om du kanskje ikke har gjort noe galt, og dette tærer jo på psyken. Verden er i dag så fordomsfull, folk som ikke kjenner deg kan hate deg for ingen grunn, eller for noe de har hørt om deg som kanskje ikke er sant en gang. Ungdommer og folk flest liker veldig godt sladder, og baksnakking av andre er noe som bare skjer helt naturlig. Dette kan være med på å bryte ned enkelte, og er ikke sunt på noen måte! Det skjer både mobbing og baksnakking blant ungdommer som ingen tar tak i, og vi ser mange ganger at de voksne ikke er en plass bedre enn barn og unge. Det bør være mer fokus på dette, ikke bare på skoler, men på arbeidsplasser og i media slik at alle, både unge og gamle, får et innsyn i dette og hvor mye det kan ødelegge for andre. Voksne bør i hvert fall vite bedre, de bør være gode rollemodeller for oss ungdommer. Det er også flere voksne som bare nekter å bli voksne. Du kan komme på en uteplass der det er voksne folk langt oppi åra som oppfører seg barnsligere og verre enn ungdommene. Voksne folk må innse at de er voksne, være ansvarlige og oppføre seg bedre etter som de har levd så mange år og vet hva som er rett og galt. Du er ungdom en gang, og det kan være hardt, men veldig gøy også, men vi blir alle voksne en dag, og det er en annen fase i livet der alt ikke fungerer på samme måte som i ungdommen. Jeg gleder meg til å bli voksen, drive med noe jeg liker, stifte familie og slå meg til ro og nyte livet. Men først skal jeg nyte ungdomstiden.

 

Konklusjonen er altså at tida som ung kan være utrolig hard, vond for mange, fantastisk for andre, men det er forventninger og valg i alle kanter. Ikke hør på de oppi åra som sier ”ungdommen nå til dags.” Det har nok forandret seg mye gjennom årene, så bare det å komme seg helskinnet gjennom ungdomsårene kan være en kamp i dag. Det handler det om å finne seg selv, bli kjent med seg selv, finne sine grenser, holde fast ved sine valg, ha gode holdinger og verdier og ha troa på seg selv. Da kan en lettere ha ei fin tid, kose seg som ungdom, og ha ett godt grunnlag for livet som voksen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst