Framtiden på vei ut
Det er mye prat om en spesiell ting i avisene. Det kunne vært men det er ikke narkomane eller at sønnen til Stoltenberg brakk en tann. Det er om et mye viktigere tema, Skole. Det debatten går rundt er hvor mye penger skolen skal få. Etter min egen mening er dette et ganske lett spørsmål. Ok et spørsmål for ordens skyld. Hvor mye skal man investere i framtiden? Politikerne sier alltid at de vil satse på framtiden. Framtiden ligger ikke i oljen, i alle fall ikke 100 %. Nei, den ligger i skolen, eller rettere sagt lå i skolen. Det virker på meg som om politikerne mener at man heller burde satse på alle andre type industrier for å tilrettelegge veien for den kommende generasjon. Det har vel egentlig ikke noen funksjon hvis man ikke investerer i at den nye generasjonen kan bruke og utnytte industrien. Et eksempel da, regjeringen pusser opp et advokatfirma, for at vi skal få bedre arbeidsvilkår. Det advokatfirmaet kommer aldri til å bli brukt fordi ingen elever hadde godt nok materiell til å passere eksamen i jus. Det er litt driti ut, ikke sant?
Jeg leste en artikkel i Dagsavisen nå nylig, Stoltenberg hadde vært på besøk på Disen Skole og roset lærerne for bra engasjement og god holdning til yrket. Videre i denne artikkelen er det et intervju med min gamle lærer, Maya. Hun sier at hun liker yrket, men hun kan ikke jobbe som lærer med så lav lønn. Hun er ikke alene om dette. Det har vært større diskusjoner om hvorvidt lærerne burde få høyere lønn eller ikke. Det også er jo et absurd spørsmål. Selvfølgelig burde lærerne få høyere lønn. Det er jo tross alt lærerne som er ansvarlige for at vi får en bra utdanning og en sjanse til å bli det i vil. Jeg vil nå mene at det er lærerne som burde ha høyest lønn. Dette med lønnen vil høyst sannsynlig også trekke flere studenter til å utdanne seg til lærere. Uten lærerne så hadde vi kanskje endt som Polen. Med uhyre stor inflasjon og alle som kan arbeide drar til rike kapitalist land for å jobbe ræva av seg for luselønn. Er det det regjeringen vil?
Jeg er en ivrig skriver og leser av Si ;D i aftenposten. For en god stund siden skrev Stoltenberg et svar på en provoserende debatt startet delvis av meg. Stoltenberg skrev at budsjettet var høyt nok, hvert år bruker staten så mye som sytti tusen på hver eneste elev. Det er utenom lønn til lærerne. Det kan jeg bare si at jeg merker nesten ingenting av de sytti tusen. Kanskje syv tusen, men ikke i nærheten av sytti. Vi får gratis frukt(det er en ordning som staten har innført) og bøker (bare de første). Bøkene koster til sammen kanskje fire tusen, og frukten koster fire kr per person to hundre dager i året. Det er ikke i nærheten av sytti tusen. Hvor forsvant de andre seksti? Dataene? Neppe, da hadde vi sittet der alle sammen med fete Macintosher hele gjengen. Istedenfor sitter vi der med dårlige ”tynne” klienter som ikke fungerer halvparten av tiden vi skal bruke dem. I fjor måtte vi sitte på Grefsen videregående å ha norsk tentamen, grunnen til det er at hele Innsikt nettet krasjet. Så vi satt på svære stasjonære dataer. De var sikkert mye bedre enn de vi hadde på skolen. De dataene på Grefsen er femten år gamle. Det sier litt.
I tillegg til at det teknologiske ikke akkurat er på topp så har vi ikke engang ordentlige klasserom. Vi har sittet i brakker med dårlig luft i to år. Hvor i ***** blir det av pengene og opp pussingen som staten lovte oss? Pengene blir ikke brukt på dataer eller læremidler, ikke opp pussing av klasserommene. Kantina er ikke gratis, der er det ganske dyrt. Så igjen hvor blir det av pengene? Hvis jeg har regnet rett så har vi i alle fall femti tusen igjen. Den havnet ikke i den Holocaust turen vår. Den har vi jobbet hardt for å tjene inn til. Det kan ikke være de andre turene. De har vi betalt for selv. Jeg har ærlig talt ikke peiling på hvor de pengene er. Kanskje de gikk med til å bygge operaen i Bjørvika? Det er det mest sannsynlige stedet. Eller kanskje et eller annet statlig prosjekt som har gått over budsjettet med 400 %.
Jeg sporet kanskje litt av her. Tilbake til saken. Investering i skole. Det er ikke greit men jeg overlever uten de sytti tusen. Men staten kan investere i litt mer avansert type læremidler som smart board. Smart Board er bare en elektronisk tavle. Staten kunne investere i lydbøker til alle. Hvor alle leksjonene er spilt inn på forhånd av en eller annen professor. Det ville være mer lærerikt enn å høre på en lærer som nesten ikke kan det han snakker om. Spør du han om noe som ikke står bokstavlig i boka så får han hetta og gir deg en anmerkning for urasjonelt spørsmål.
En annen ting jeg vil prakke litt ned på er lekser og skoledagen. Kan vi ikke heller forlenge skoledagen med 1 time daglig og slippe lekser. Jeg vil tro at det vil skape bedre resultater og større entusiasme for skolen når du får profesjonell hjelp fra en lærer. Det ville bli så mye bedre. Lærerne slutter ikke før kl 5 uansett. Da kan de bruke litt mer tid på elevene og kutte leksene.
Når jeg først er inne på å kritisere skolevesenet så kan jeg vel fortsette. Den nye læreplanen. Kunnskapsløftet. Det blir ett litt feil navn etter min mening. Kunnskapsstupet. Det passer så mye bedre. Denne læreplanen har endret eksamen. Og for min generasjon så er dette utrolig nervepirrende. Vi skal nå plutselig skrive to tekster på en dag istedenfor to tekster på to dager. Det er ikke mye rart at Norge kommer dårlig ut internasjonalt. En ting er startidene. Vi starter på skolen før 90 % har stått opp ordentlig. Når vi først våkner har vi missa halve dagen. En annen ting er nå dette med endringer i eksamens planene. Kan vi ikke bare beholde ting som de var? Bare med nye bøker? Det ville fungert mye bedre. En liten konklusjon eller oppsummering til slutt da. Trenger muligens det etter denne lange teksten. Staten burde investere mer i skole enn noe annet hvi de vil satse på framtiden. De burde modernisere læringsmetodene, med lydbøker/minidiscer og smart boards. Dette ville gi et kraftig løft. En annen ting er starttidene. Start skolen en time senere. Dette vil resultere i høyere konsentrasjon og indirekte høyere resultater. Forlenge skoledagen med en time for å kutte alle lekser, dette vil jeg tro øker entusiasmen og engasjementet elevene viser. Dette gjelder ikke bare skolelys. Dette tror jeg vil være en allmenn oppfatning.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst