Amperemeter og voltmeter

Fysikk-forsøk med strøm.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.04.23

Hensikten med forsøket:

Vi skulle måle spenningen (volt) til batterier med et voltmeter, samt måle strømmen (ampere) i en strømkrets med et amperemeter.

 

Utstyr:

- Spenningskilde

- Ledninger

- 3 stk AAA batterier (1,5 V)

- Voltmeter

- Amperemeter

- Pære i støpsel

 

 

Fremgangsmåte:

 

Forsøk 1:

Vi satte sammen en krets som besto av en spenningskilde, ledninger og en pære. På amperemeteret hadde vi muligheten til å stille inn på to forskjellige avlesningsmåter (justeres etter hvor mye strøm som går gjennom kretsen), vi stilte inn på den avlesningen som ”taklet” flest ampere. Amperemeteret ble senere seriekoplet inn i strømkretsen – først mellom lampen og strømkildens plusspol, senere mellom lampen og strømkildens minuspol. (se figurer)

 

Forsøk 2:

Her lagde vi en krets med flere spenningskilder, voltmeter og ledninger. Først koplet vi voltmeteret til ett batteri (pluss mot pluss), deretter seriekoplet vi to batterier med voltmeteret, til slutt seriekoplet vi tre batterier med voltmeteret. Det siste vi gjorde på dette forsøket var å parallellkople to batterier med voltmeteret. (se figurer)

 

 

Observasjoner/drøftinger:

 

Forsøkt 1:

Både mellom lampen og pluss-polen og lampen og minus-polen gikk det en strøm som tilsvarte 0,04 A. Dette vil si at strømmen i hele kretsen var konstant, og at den samme strømmen gikk gjennom pæren.

 

Forsøk 2:

Spenningen gjennom ett batteri var 1,5 V, gjennom to batterier var det 3 V, og gjennom tre batterier var det 4,5 volt. Alle disse testene var også en bekreftelse på batterienes spenning. Det som imidlertid skjer når vi seriekopler er at vi får en høyere spenning, noe som ikke er tilfelle i en parallellkopling; hvor spenningen vil være konstant.

 

Konklusjon:

Ved hjelp av et voltmeter og et amperemeter fikk vi målt både spenning og strøm i en strømkrets.

Figurer til forsøkene:

 

(figurer mangler)

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst