Brun eller blå øyne

Finne ut hvor stor sannsynlighet det er for å få de forskjellige øyenfargene. (Elevøvelse nr.1, 01.09.03)
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.02.25

Hensikt

Å finne ut hvor stor sannsynlighet det er for å få de forskjellige øyenfargene (brun, blå og nyanser av brun) når begge foreldrene har brune øyne (Bb og Bb).

 

Utstyr

  • En femtiøring
  • Et kronestykke
  • Et plastbeger
  • En vannfast tusj

Fremgangsmåte

Vi startet med å tegne en b (b) på den ene siden av femtiøringen og en stor b (B) på den andre. Det samme gjorde vi på kronestykket. Den lille b-en betyr at genen er recessiv. Den store b-en er dominant. Det vil si at det må to små b-er til for at fargen skal bli blå. Er det en liten b og en stor b vil den store b-en dominere over den lille, og fargen vil bli brun. Vi tegnet opp en tabell i skriveboken med tre kolonner bortover. Kolonnene ga vi navnene BB, bB og bb. Vi puttet kronestykkene oppi en plastikk kopp, la hånden over åpningen og ristet på den. Vi tok bort hånden og noterte hvilke sider av kronestykkene som lå med siden vendt opp. Dette noterte vi i skjemaet ved å sette en strek i kolonnen som viste riktig kombinasjon av b-ene. Dette gjentok vi femti ganger.

 

Resultat

Vi registrert flest ganger at det ene kronestykket landet med den store b-en opp, mens den andre landet med den lille b-en opp.(22 ganger). Vi registrerte så at begge kronestykkene landet med den store b-en opp 10 ganger. De landet begge med den lille b-en opp 18 ganger.

 

BB

Bb

bb

IIIII

IIIII

IIIII

IIIII

IIIII

IIIII

 

IIIII

IIIII

 

IIIII

III

 

II

 

10

22

18

 

Konklusjon

Det er størst sjanse for at to foreldre, begge med brune øyne, får et barn med brune øyne som ikke har en helt ”ren” brunfarge. Dvs. lysebrun, grønn eller lignende. (Barnet kan også få helt brune øyne).

Det kommer av at muligheten for å få en stor b og en liten b er mye større i og med at dette kan inntreffe på to forskjellige måter (Bb og bB). De utgjør til sammen 50 % av de forskjellige mulighetene. De to andre (BB og bb) utgjør kun 25 % hver av mulighetene.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst