Destillasjon og Kromatografi

Rapport fra forsøk.
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2004.04.20

Hensikt:

Bli kjent med to metoder for å skille stoffer i en blanding fra hverandre.

 

Teori:

Ved destillasjon brukes kokepunkt til et stoff for å skilled et fra andre i ei blanding.

Ved kromatografi skiller vi stoffer på størrelse. (i dette forsøket)

 

Utstyrsliste:

 

- Destillasjon:

  • Erlendmeyerkolbe
  • Propanbrenner
  • Stativ
  • Gummikork m/slange
  • Begerglass

- Kromatografi:

  • Vannløselige tusjer(3 farger)
  • Begerglass
  • Kromatografipapir
  • Hårtørker
  • Klipe

 

Framgangsmåte:

 

- Destillasjon:

Jeg hadde kaffevann i erlendmeyerkolben og koket det opp med kork og slange over i et begerglass.

 

Observasjon:

Kaffen ble kokt og destillert til nesten rent vann i begerglasset(se tegning).

Dampen av kaffevanndampen ble transportert gjennom slangen og over i begerglasset og avkjølt til vann.

 

Konklusjon:

Det er fullt mulig å skille vann fra kaffe ved destillasjon, fordi vann har et mye lavere kokepunkt enn kaffe, og derfor fordamper det også før kaffen.

 

 

Fremgangsmåte:

 

Kromatografi:

Sett tre tusjmerker i forskjellige farger på et kromatografipapir.

Tre kromatografipapiret gjennom klipen og ned i glasset til det kommer i kontakt med vannet og suger til seg litt.(se tegning og vedlagt kromatografipapir)

 

Observasjon:

Vi så at tusjmerkene gled oppover papiret ettersom det sugde til seg vann. Fargene byttet litt fargenyanse.

 

Konklusjon:

Vi kan konkludere med at fargene består av forskjellige stoffer med forskjellige egenskaper.

Det er mulig skille fargeblandinger fra hverandre ved å bruke kromatografi!

<bilde>

<bilde>

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst