Edle og uedle metaller
1. Grunnlag/Prinsipp:
I det periodisker sytem kan man utifra grunnstoffenes plassering i systemet om de er metaller, halvmetaller eller ikke metaller. Metallene kan igjen deles inn i edle og uedle metaller alt etter om de
reagerer med saltsyre eller ikke.
2. Utstyr:
Reagensrør
Stativ
Hcl molar 0,1 og 4,0
Pipette
metallene: Sn, Al, Fe, Au, Cu, Zn, Ag, Pb
3. Utførelse:
Vi begynte med å finne frem alt utstyret vi skulle bruke i forsøket. Deretter satte vi opp reagens rør i stativet. Et reagens rør for hvert metall. Først brukte vi pimpetten til å fylle passe mengde med Hcl molar 0,1 i hvert reagens rør før vi puttet metallene oppi. Så observerte og noterte vi hva som skjedde med metallene. Deretter fylte vi reagens med Hcl molar 4,0 i reagensrørene og noterte hva som skjedde. Etter vi var ferdig Vasket vi opp etter oss og la noen av metallene på plass.
4. Målinger:
Metall Reaksjoner Merknader
Sn – Tinn 4.0 Ingen reaksjon
Al – Aluminium 4.0 Brusing litt
Fe – Jern 4.0 Brusende bobler Reagerte mye
Au – Gull 4.0 Ingen reaksjon
Cu – Kopper 4.0 Ingen reaksjon
Zn – Sink 4.0 Brusing Små
Ag – Sølv 4.0 Ingen reaksjon
Reaksjonslikningene for de uedle metallene:
Aluminium: 2Al + 6H -> 2Al + 3H
Jern: Fe + 3H -> 2Fe + 3H
Sink: Zn + H -> Zn + H
5. Konklusjon:
Hvis metaller som blir lakt i saltsyre og det dannes små gassbobler på metallet, betyr det at det løser seg i saltsyre. Gassen som blir dannet er Hydrogen, og den kommer fra H -ionene i saltsyren. Metallet løses opp og det blir et metallion. De edle metallene som tåler saltsyre tåler også vann og luft. De tæres ikke bort.
6. Feilkilder:
Til å begynne med brukte vi for svak Hcl molar noe som gjorde at ingen av stoffene reagerte. Noen av de andre stoffene ville også kanskje blit løst opp hvis de hadde fått ligget lengre i saltsyren.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst