Elektrolyse
Utstyr:
Kopperklorid (CuCl2)
Lakmuspapir
Glasskål
Glasstang
2 karbonelektroder
3 ledninger
6 V likestrømkilde
Lampeholder med pære
Vernebriller
Figur:
(mangler)
Teori og hensikt:
Elektrolyse er en kjemisk metode der vi bruker likestrøm til å framstille grunnstoffer i fri tilstand fra kjemiske forbindelser. Noen forbindelser danner ioner i en vannløsning, andre må vi varme opp slik at vi får en smelte før vi kan starte elektrolysen. Dette kan være utgangspunktet av elektrolyse for disse stoffene.
I dette eksperimentet skal vi bruke kopperklorid som vi løser i vann til å gjennomføre elektrolyse.
Fremgangsmåte:
Vi satte opp figuren slik det ble vist på figuren og satte på strømmen.
1) Deretter holdt vi elektrolysene inntil hverandre og så at det gnistret mellom de, og at lyspæren lyste. Dette skjedde fordi du har spenningsforskjeller mellom elektrodene, og når det er spenningsforskjeller så går det strøm fra den ene til den andre elektroden, så sant det er en forbindelse.
2) Vi kastet en stor dæsj med fast kopperklorid i glassforma og satte elektrodene oppi, uten at de berørte hverandre. Kopperkloriden var blålig og ledet ikke strøm i fast form.
3) Så helte vi litt vann i glasskåla med kopperklorid og rørte om med en elektrode. Det sto at vi skylle bruke en glasstav, men vi var ikke så nøye med det. Da gikk blåfargen fra kopperkloridet over i vannet og det ble liggende en grønn suppe igjen på bunn. Den løste seg til slutt også opp, og vi fikk en blå veske.
Reaksjonslikning: CuCl2 + H2O --> H2+Cl2- + Cu+O- (Ioner)
4) Så satte vi elektrodene ned i løsningen med et mellomrom på om lag 2cm. Når vi så skrudde på strømmen begynte det å boble rundt den positive+ elektroden, dette fordi de negative- ionene ble tiltrekt av ”positiviteten” til elektroden. Det sier seg selv.
5) Den negative elektroden begynte å smuldre opp når strømmen gikk fra + til -. Stakkar.
6) Så tok vi et lakmuspapir og holdt det over den positive elektroden og der gassen kom opp, for å se hva som skjedde. Det skjedde ingenting, til tross for at vi hadde litt vel mye kopperklorid i suppa. Vi vet heller ikke hva det var ment at skulle skje!
Resultat:
- Kopperklorid blir spaltet i Kopper (Cu) og Klor (Cl).
- De positive ionene blir trukket mot den negative katoden.
- De negative ionene blir trukket mot den positive anoden.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst