Hydrogengassens egenskaper

Natrufagsrapport om hydrogengassens egenskaper
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.01.24

Hensikt:

Hensikten med dette forsøket var å finne ut litt mer om hydrogengassens egenskaper. Og hvordan vi kan framstille den.

Metode:

Utstyret vi brukte: 3 reagensglass, 1 tett kork, 1 kork med glassrør og slange, sinkbiter,
saltsyre, reagensrørstativ, skål og fyrstikker.
Utførelse: Først fant vi frem utstyret (se over). Så satte vi de sammen slik som på bildet.

Med ett reagensglass fylt opp med sinkbiter (Zn) og saltsyre (HCl) og ett annet opp ned i en skål med vann som var fylt med vann. Så satte vi på korken med slange og førte den under reagensrøret med vann. Etter hvert ble reagensrøret fylt opp med hydrogengass (H). Det så vi ved at det kom bobler opp i røret og at vannet ble presset ut. Så førte vi den andre gummikorken ned i vannet og satte den på mens enden på reagensrøret enda var under vann. Etterpå tok vi reagensrøret opp og tok av toppa og holdt en fyrstikk under. Da skjedde det en liten eksplosjon.

Så gjorde vi alt på nytt igjen, bare med at denne gangen tok vi av gummikorken og holdt reagensglasset mot et annet (se bildet ) så snudde vi de, og tente på under det øverste. Da fikk vi også en liten eksplosjon.

Resultat:

Grunnen til at det skjedde en eksplosjon når vi tente på, var at i reagensrøret med Zn og HCl ble det dannet H (g) som ble ført opp i det andre røret. Dette var også grunnet til at vannet ble presset ut. Dette kan vises slik:

Zn + 2HCl (sink + saltsyre) går til
H2 +ZnCl2 (hydrogengass + sinkklorid)

Og siden hydrogengass er meget brennbart skjedde det en liten eksplosjon.
Det som skjedde da vi snudde reagensrørene var dette: Hydrogengass er lettere enn luft, så det stiger, og når det kommer i kontakt med luft skjer dette:

2H2 + O2 (hydrogengass + oksygengass) gikk til
2H2O (Vann og lydenergi (flamme))



Konklusjon:

Vi konkluderer med at når Zn og HCl reagerer med hverandre, blir det dannet hydrogengass. Jeg har også erfart at hydrogengass er lettere enn luft og er meget brannfarlig.



Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst