Koking av vann
Se hva som skjer når vi koker vann.
Utstyr:
Erlenmeyerkolbe
Briller
Glassrør
Gummislange
Gassbrenner
Stativ – tre fot
Kork
Fyrstikker
Glasskar
Sikkerhet:
Vi må passe på å bruke briller, så vi ikke får varmt vann i øynene. Vi må passe på å ta litt vann på delene når vi setter sammen glass og gummideler, det kan sprekke eller knuse. Vi må passe på å tenne fyrstikkene før vi skrur på brenneren. Dette fordi at hvis vi skrur på brenneren først så kommer det gasser ut i rommet, fordi det sprer seg veldig fort.
Fremgangsmåte:
Først putter vi vann i erlenmeyerkolben. Deretter plasserer vi den oppå tre-foten og putter gummikorken med glassrøret tuten på kolben. Så tar vi litt vann på gummislangen og trer den forsiktig inn på glassrøret. Deretter fylles glasskaret med vann og gummislangen plasseres under vannoverflaten i karet, og vi passer på at den ikke legger seg over overflaten. Da vi hadde gjort det tente vi fyrstikken, deretter skrudde vi på gassbrenneren og plasserte den under trefoten.
Observasjon:
Da vi hadde skrudd på gassbrenneren så vi nesten med en gang at kolben ble doggete, men straks vannet ble varmt gikk doggen bort. Det startet med bitte små bobler i vannet, men ettersom vannet ble varmere og varmere ble boblene gradvis større. Når dette hadde pågått en stund kunne vi se små bobler komme ut av gummislangen i glasskaret. Først kom de ujevnt, jo varmere vannet ble, jo fortere og jevnere kom boblene. Når vannet ble veldig varmt så spratt korken av, og vi fikk derfor ikke fullført forsøket, men vi observerte de andre og følgende skulle ha skjedd videre:
Når vannet kokte, tok man vekk gassbrenneren og observerte. Etter en liten stund ble vannet sugd tilbake fra glasskaret og kolben ble fylt med vann opp til kanten.
Forklaring:
- De små boblene før vannet kokte var luftbobler (for det meste oksygen og nitrogen) som stiger.
- De store boblene var vann som gikk over til gassform og ble til vanndamp.
- Når vi skrudde av brenneren kondenserer vanndampen og blir til vann, dette fører til at det blir undertrykk i kolben og den ”suger” til seg vannet fra karet.
Konklusjon:
Når man koker vann og skrur av det som får vannet til å bli varmt blir det tilbaskeslag på grunn av temperaturene.
Feilkilder:
Vi hadde ikke skrudd korken godt nok nedi, og når da vannet ble varmt og det ble høyt trykk så spratt korken av.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst