Loddekurs
Formål med forsøket:
Med dette forsøket ville vi frem til om vi fikk elektrisk strøm gjennom om en krets og om hva forskjellen på lysstyrken til en lysdiode vil være med en og to motstandere.
Utstyr:
1 lysdiode
1 batteri
2 motstandere (20-50 ohm Ω)
1 bryter
1 loddebolt
Loddetinn
Uisolert ledning (som kan lede elektrisk strøm)
Vernebriller
6 små spiker
Hammer
1 Liten treplate
1 Knipetang
2 Binders (til å feste på batteriet)
Hypotese, parallellkoblete motstandere:
Når vi parallellkobler to motstandere vil det komme mer elektrisk strøm til lysdioden enn med bare en motstander. Det er fordi en motstander bare slipper inn et begrenset antall elektroner om gangen, og to motstandere vil da slippe inn dobbelt så mye strøm.
Fremgangsmåte:
Det vi begynte med var å hamre seks spikere inn i treplaten med jevnt mellomrom. Deretter tok vi en uisolert ledning og surret dem rundt de 6 spikrene slik at det ble en rektangel, det skal også gå en ledning fra lengde til lengde på midten slik at det er mulig å parallellkoble motstanderne. Så brukte vi loddebolt og loddetinn til å feste ledningen til spikrene. For å få de forskjellige komponentene inn i kretsen måtte vi kutte ledningene med knipetang og feste ende til ende med loddebolt og loddetinn. For å teste hypotesen måtte vi feste en bryter foran den ene motstanderen. Kretsen skal se ut som dette:
Resultat:
Lysdioden lyste ganske svakt med bare en motstander, men når vi tok på bryteren slik at vi brukte to motstandere ble lyset sterkere.
Konklusjon:
Vi kom fram til at to motstandere i parallellkobling lyser sterkere enn med en motstander. Vi lærte hvordan man lodder sammen en krets, hvordan man parallellkobler og hva som skjer når vi parallellkobler to motstandere. Hypotesen vår stemte med resultatet av forsøket.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst