Lys fra heliumatomet
Naturfagrapport om heliumatomet.
Vi har et rør som vist på fig. 1. Røret er fylt med heliumgass, i hver ende av røret er det smeltet inn en elektrode. Legger vi høy spenning over røret, vil negative elektroner sendes inn på elektroden K mot den positive elektroden A.
Da trykket i heliumgassen er meget lavt og atomene derfor er forholdsvis langt fra hverandre, vil elektronene bli akselerert til høy fart på korte avstander.
Når disse elektronene treffer et heliumatom, har de nok bevegelsesenergi til å lette elektronene i atomer opp til høyere energinivåer. Atomet går da over i en høyere energitilstand.
Når elektronene i atomet så faller ned igjen, sender heliumgassen ut lys. Dette lyset vil vi studere nermere ved hjelp av et lommespektroskop S (eller et gitter).
Det forutsettes at forsøket må gjøres som klasseforsøk, dvs. at bare læreren arbeider med den høye spenningen. Elevene må holde seg på betryggene avstand.
Utstyr:
- Heliumlampe med spenningskilde
- Lommespespektroskop
- Fargebyanter
Utførelse:
- Still opp apparatet som beskrevet ovenfor.
- Studer lyset fra heliumgassen. Tegn inn det observerte spektret i feltet nedenfor. Bruk da fargeblyanter
- Gi en kort beskrivense at av det lyset som sendes ut fra heliumgassen.
Resultater:
Konklusjon:
Når et elektron «kresjer» inn i et atom, så slår det et elektron utover i atomskallene. Når dette elektronet har kommet så langt ut som mulig, begynner det å «dale» tilbake til plassen sin i en utrolig fart. På vei tilbake genererer atomet elektromagnetisk strålig, som vi i dette tilfellet oppfatter som synlig lys.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst