Osmose i potet

2Bi-rapport. Bok: Bios
Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2006.04.27

Hensikt: Undersøke hvordan osmose fungerer.

 

Utstyrliste:

- potet skjært i like store, avlange biter (6 cm lange).

- 0,25 M C12H22O11

- 1,00 M C12H22O11

- H2O

- 3 reagensglass

- tre stativ

- kniv

- linjal

 

 Framgangsmåte: Vi skar opp tre like store biter av potet som passet i reagensglass. Deretter lot vi de ligge der i de forskjellige løsningene en times tid.

<bilde>
 

 

Resultat:

- Løsning 1: H2O. Den er fortsatt stiv og fast. 6 cm cm. Fløt ikke opp. Var hard.  

<bilde>

Løsning 1

 

- Løsning 2: 0,25 M C12H22O11. 5,9 cm. Fløt ikke opp. Det er ingen forandring, løsningen har samme konsentrasjon som er naturlig i poteten.

<bilde>

Løsning 2

 

- Løsning 3: 1,00 M C12H22O11. 5,6 cm. Denne biten fløt opp fordi sukkerløsningen hadde større tetthet enn de andre. Membranen er halvt gjennom trengelig og regulerer transporten. Membranen stopper sukkeret fordi molekylene er for store. Den var hard.

<bilde>

Løsning 3

 

Det er vannet som beveger seg og her har det skjedd en konstentrasjonsendring. Inni poteten er konsentrasjonen nesten like stor som på utsiden.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst