Rapport om destillasjon
Destillasjon er en måte å skille stoffer.
Karakter: 5+
Hypotese:
Når peppsien blir varmet opp kommer vannet som er i pepsien til å dampe ut av vesken og gjennom slangen, så omgjøres dampen til vann, det som er igjen da er sukker, e-stoffer, smakstilsetninger og aromaer.
- Erlenmeierkolbe
- Kork med hull
- Glasshane
- Slange
- Begerglass
- Kokestativ og gassbrenner
- Pepsi (100 ml.)
- Vått kaldt papir
Framgangsmåte:
Vi fylte erlenmeierkolben med 100 ml Pepsi – Max og satte kolben på kokestativet. Deretter satte vi på korken med hull og plasserte glasshanen ned i hullet og gummislangen utpå hullet der igjen. Rundt gummislangen surret vi masse kaldt vått papir. Til slutt tente vi på gassbrenneren og plasserte den under kokestativet (som på tegningen).
Resultat:
Vannet fordampet og aromaer, e-stoffer, sukker og smakstilsetninger var igjen. Akkurat som hypotesen i hypotesen min.
Hva skjedde?
Vann har lavere kokepunkt enn de andre stoffene så vannet fordamper ut gjennom slangen og ned i glasset, når alt vannet var dampet bort var det bare en svidd flekk igjen i erlenmeierkolben. Hadde vi gjort dette med en annen væske, og væsken hadde hatt lavere kokepunkt enn vann så ville vannet blitt igjen mens alle andre stoffene ble dampet ut.
Eks.
Alkohol har lavere kokepunkt enn vann, så når man varmer det opp, damper alkoholen ut. Da har man vann i en erlenmeierkolbe og alkohol i det andre glasset.
Legg inn din tekst!
Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Last opp tekst